Koronarokotukset jatkuvat ensi viikolla – Keskiviikon jälkeen on rokotettu yli tuhat laitilalaista

0
Kuntiin jaetaan rokotteita tasapuolisesti suhteessa väestöpohjaan. Kaikki saavat rokotteen, mutta nyt on jaksettava odottaa kärsivällisesti, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen (oik.) ja rokotusvastaava Venla Virta sanovat.

Pirkko Varjo

Laitilassa koronarokote on tähän mennessä annettu 553 ihmiselle. Rokotukset jatkuvat ensi keskiviikkona Finlamex-hallilla. Päivän aikana annetaan 522 rokotetta, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kertoo.

– Määrä on tarkka ja enempää emme ensi viikolla saa. Rokotteita saadaan kuntiin tietty määrä väestöpohjan perusteella. Kaikki halukkaat tulevat kuitenkin saamaan rokotteen, mutta nyt tarvitaan kärsivällisyyttä.

Tähän mennessä annetut rokotteet ovat Pfizerin ja Astra Zenecan valmistamia. Ensi viikolla mukana on myös Modernan rokote. Terveydenhuollon henkilökunta valitsee käytettävän rokotteen rokotettavan iän perusteella.

Rokotukseen pääsee vain ajanvarauksella. Tällä viikolla aloitettiin aikojen varaaminen riskiryhmille ja yli 70-vuotiaille. Ajanvarauspuhelin ruuhkautui pahoin ja sen toiminnassa oli muitakin ongelmia.

– Nyt kaiken pitäisi olla kunnossa. Kaikki, jotka ovat antaneet tietonsa ajanvarauspuhelimeen, tulevat saamaan rokotusajan. Se tulee joko tekstiviestillä tai siitä soitetaan. Tiedon saaminen voi kestää, joten odottakaa kärsivällisesti. Rokotamme iän ja riskiryhmien mukaan, mutta ikäjärjestystä emme ikävä kyllä pysty takaamaan, näin se menee muissakin kunnissa. Ei kannata turhaan soittaa ja kysyä ajan perään, sillä se vain lisää ruuhkaa, rokotusvastaava Venla Virta sanoo.

Koronarokotukset etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Rokotusten edistymisestä saa tietoa Laitilan Sanomien koronapalstalta perjantaisin tai sosiaalisesta mediasta. Rokotuspaikkana on jatkossa Finlamex-halli, jonne tullaan vain ajanvarauksella. Paikan päälle pitää tulla mahdollisimman täsmällisesti ja vain terveenä. Hallilla käytetään kasvomaskia ja noudatetaan hyvää käsihygieniaa. Mukana tulee olla Kela-kortti ja päällä paita, joka on helppo riisua. Nastakengillä ei saa tulla sisälle halliin. Rokotuksen jälkeen hallilla viivytään noin 15 minuuttia.

Rokotuksesta voi tulla haittavaikutuksia, jotka useimmiten ovat lieviä. Oireina voivat olla päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus. Pistosalueella voi tuntua kuumotusta, punoitusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa. Oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä. Niitä voi hoitaa oireenmukaisesti kuume- tai kipulääkkeillä, kortisonivoiteella tai antihistamiinilla.

Rokotuksesta ei voi saada koronavirustartuntaa. Kuume ja lämpöily voivat johtua rokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Siksi on tärkeää pysyä kotona, kunnes kuume on ollut poissa 24 tuntia ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli kolme vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, pitää mennä koronatestiin.

– On myös huomattava, että rokotuksen jälkeen on edelleen käytettävä maskia ja huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. Rokotettu ihminen voi edelleen olla taudinkantaja, Hopponen sanoo.

Rokotusten ajanvarausnumero toimii arkisin klo 8-16, puh. 02 850 18307.

Taustaksi

 

Yhtä aikaa liian vanha ja nuori

Turun Sanomat kysyi (TS 24.2.) ovatko 70-79-vuotiaat väliinputoajia. Tätä ovat pohtineet monet myös Laitilassa, mikä on näkynyt rokotusaiheeseen liittyvinä yhteydenottoina myös Laitilan Sanomien toimitukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valmisteleman rokotusjärjestyksen mukaisesti suurin riskitekijä on ikä. Tästä syystä on tehty päätös rokottaa ihmiset ikäjärjestyksessä. Koska Astra Zenecan valmistamaa rokotetta ei suositella yli 70-vuotiaille, ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvia rokotetaan ikäihmisten rinnalla. Tämä voi johtaa siihen, että ihminen on samaan aikaan sekä liian vanha ja liian nuori saamaan rokotuksen.

Yli 70-vuotiaiden ryhmän sisällä rokotusjärjestyksen määrää ainoastaan ikä. THL:n linjauksen mukaisesti ikäihmisten keskuudessa riskiryhmään kuuluminen ei nosta korkeammalle rokotusjärjestyksessä.

– Rokotusten pääpaino on tällä hetkellä ikääntyneiden rokotuksissa, sillä yli 70 vuoden ikä altistaa kaikkein voimakkaimmin vakavalle koronavirustaudille. Nämä rokotukset ovat erittäin tärkeitä, jotta pystymme ehkäisemään kuolemia ja sairaalahoitoa vaativia tautitapauksia. Samasta syystä kaikki 70 vuotta täyttäneet rokotetaan ikäjärjestyksessä eikä sen perusteella, onko ikääntyneellä myös jokin vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino THL:n rokotusjärjestystä koskevassa tiedotteessa.

Asiantuntijat vakuuttavat, että jokainen halukas saa rokotteen. Odottavan aika voi kuitenkin olla pitkä, jos samaan aikaan lukee uutisista virusmuunnoksista ja tartuntaryppäistä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Turun Sanomille (TS 24.2.), että 70-79-vuotiaiden vuoro koittaa maaliskuun puolivälissä, jos rokotteiden maahantulon aikataulu pitää paikkaansa. Kyse on siis muutamista viikoista, jotka pitäisi jaksaa.

Hanna Hyttinen