Lähi-Tapiolan viime vuosi oli yhtä vuoristorataa

0
Arkistokuva: Marttiina Sairanen

LähiTapiolat Lännen ja Satakunta yhdistyivät vuoden alussa LähiTapiola Länsi-Suomeksi. Tulosjulkistuksessaan LähiTapiola Länsi-Suomi kertoo, että koronaepidemia katkaisi tammi–helmikuussa nähdyn hurjan tulosvauhdin kevään ja alkukesän ajaksi, mutta loppuvuoden positiivinen kehitys nosti yhtiön tuloksen positiiviseksi.

– Asiakaskokemuksen parantamiseen satsattiin edelleen erityisesti digitaalisissa palveluissa. Yhtiön aiemmista tuloksista lahjoitettiin myös varoja paikallisen turvallisuuden edistämiseksi ja alueen koronakriisin helpottamiseksi tehtävään työhön.

LähiTapiola-ryhmän länsisuomalaisten elämänturvaajien vuosi 2020 alkoi innokkaissa tunnelmissa, kun projekti kahden alueella toimivan alueyhtiön yhdistämiseksi julkistettiin tammikuussa. Vuoden kahta ensimmäistä kuukautta leimasikin erittäin voimakas kasvu.

Vuodenvaihteen tienoilla Kiinasta kantautuneet pahaenteiset uutiset tulivat osaksi myös suomalaisten arkea kevään koittaessa.

Perjantaina 13. maaliskuuta LähiTapiola päätti sulkea kaikki toimipisteensä asiakaspalvelulta kesäkuun alkuun asti. Asiakkaita palveltiin vain ajanvarauksella sekä etänä verkossa tai puhelimitse.

– Pandemian vaikutukset näkyivät dramaattisesti kaikilla LähiTapiola Länsi-Suomen liiketoiminta-alueilla. Tammi-helmikuun ennätykselliset myyntivolyymit kääntyivät laskuun kuin veitsellä leikaten ja osakekurssit lähtivät vapaaseen pudotukseen, LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula kertaa poikkeuksellisen kevään tapahtumia.

Siinä missä kriisi painoi äkillisesti tulokset pakkaselle, myös siitä toipuminen on ollut nopeaa.

– Vakuutusmyynti ja osakekurssit palautuivat syksyn kuluessa alkuvuoden tasolle ja sijoitusten arvo nousi loppuvuodesta jo voiton puolelle. Myös korvauskulut kasvoivat 53,1 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin olivat 51,7 miljoonaa euroa, talousjohtaja Jussi Seppälä kertoo.

Yhtiön kokonaistulos oli 6,5 miljoonaa euroa. Luku sisältää myös koronakevään poikkeuksellisen notkahduksen jälkeen voitollisiksi päätyneet sijoitustuotot.

Myöskään yritys-, maatila- ja metsäliiketoiminnoissa ei nähty keväällä povattua isoa notkahdusta.

– Yritys- ja maatila-asiakkaamme ovat onneksi välttäneet pahimmat koronan aiheuttamat iskut, yritys- ja maatilaliiketoiminnan johtaja Marko Hakala kuvaa.

Ihmisten varovaisuus näkyi korvauskuluissa kevään ajan, mutta kesän myötä koronan aiheuttama arkuus karisi ja vahinkoja sattui jopa keskimääräistä enemmän.

– Vielä kesällä vaikutti siltä, että korvauskulut laskevat edellisvuodesta ihmisten viettäessä hiljaiseloa kotona tai mökeillään. Tahti kuitenkin muuttui loppukesästä ja viimeistään syyskuun Aila-myrsky sinetöi korvauskulujen kasvun, korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki summaa.

LähiTapiola Länsi-Suomessa on panostettu myös toiminnan kehittämiseen.

– Olemme onnistuneesti ottaneet käyttöön ensimmäiset osat uudistuvasta järjestelmäkokonaisuudesta, joka näkyy asiakkaillemme käyttäjäystävällisempänä verkko- ja mobiilipalveluna, toteaa kehitysjohtaja Kirsi Kivikaarre.

Huolimatta koronakriisin rajusta iskusta sijoitusmarkkinoihin, se ei näyttäisi horjuttaneen ihmisten luottamusta sijoittamiseen säästämisen ratkaisuna.

– Koronakriisin luoman epävarmuuden keskellä säästämisen ja sijoittamisen ratkaisujen kysyntä seisahtui kevään ja kesän ajaksi, mutta piristyi jälleen selvästi loppuvuonna, henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Markus Suominen kertoo.

Toimitusjohtaja Pasi Aakulan mukaan alueen asukkaat ovat kiinnostuneita palkituista ja vastuullisista säästämisen ja sijoittamisen tuotteista. Yhtiön tulos käytetään palveluiden kehittämisen lisäksi myös toimialueen hyväksi.

– Maksamamme yli 50 miljoonan euron korvaukset jäävät pääosin alueellemme kiertämään, minkä lisäksi lahjoitimme viime vuonna yli 150 000 euroa eri kohteisiin, merkittävimpänä SPR:n ruoka-apu ja Auttavan puhelimen toiminta. Tällä hetkellä meillä on Facebookissa kampanja, jossa kysymme kansalaisilta, mihin seuraava lahjoituksemme tulisi kohdentaa, Aakula kertoo.

LähiTapiola Länsi-Suomi

Tarjoaa asiakkailleen vahinko- ja henkivakuuttamisen sekä säästämisen ja sijoittamisen palveluja.

Yhteensä 15 toimipistettä, joista pohjoisimmat toimipisteet ovat Merikarvialla ja Parkanossa ja eteläisimmät Uudessakaupungissa ja Laitilassa.

Maksaa veronsa toimipaikkojensa työntekijöiden mukaan.