Laitila otti käyttöön etätyöohjeistuksen – Koronaepidemian myötä etätyöstä on saatu myönteisiä kokemuksia

0
Viitekuva: Marttiina Sairanen.

Laitilan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kaupungin etätyöohjeistuksen ja etätyösopimuksen. Koronaepidemian myötä yhä useampi kaupungin työntekijä on tehnyt töitä muun muassa kotoa käsin.

Kaupungintalon työntekijät ovat tehneet etätöitä silloin kun se on työtehtävien puolesta ollut mahdollista. Kaikki eivät ole halunneet siirtyä etätöihin eikä kaikkia työtehtäviä ei ole teknisestä mahdollista tehdä kotoa käsin. Myös asiakkaiden käynnit vaativat välillä läsnäoloa, vaikka niiden määrä onkin koronan myötä entisestään vähentynyt.

Etätyösuositusta vahvistettiin, kun Laitilassa oli käytössä tiukemmat rajoitukset kaksi viikkoa ennen hiihtolomaa. Silloin etätöihin jäivät kaikki, joille se oli mahdollista.

– Kokemukset ovat olleet positiivisia. Minulla on sellainen käsitys, että tämä on ollut odotettu ja toivottu tapa tehdä töitä, hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoo.

Etätyön tekeminen jatkuu epidemian jälkeenkin ja tämän vuoksi Laitilassa laadittiin etätyöohjeistus.

Työterveyslaitos ja Työturvallisuuskeskus arvioi, että etätyön mahdollistamisella on monia myönteisiä vaikutuksia. Etätyön on todettu parantavan työhyvinvointia ja vähentävän sairauspoissaoloja. Vastuun antaminen ja luottamuksen osoittaminen vahvistavat työntekijän sitoutumista työhön. Etätyö lisää työn tuottavuutta keskittymistä vaativissa tehtävissä.

Etätyömahdollisuus on myös työnantajalle kilpailuvaltti rekrytoinnissa ja se on myös pitovoimatekijä. Lisäksi etätyö helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista.

Laitilassa sekä etätyön edut että haitat ovat tulleet pandemian aikana tutuiksi.

– Kun tekee töitä yksin, ei näe työkavereita esimerkiksi kahvitunnilla, yhteisöllisyys ei samalla tavalla pääse toteutumaan.

Toisaalta etätöiden on huomattu jopa kasvattavan työn tuloksellisuutta Laitilassa. Kun töitä tehdään usein yksin kotona, se helpottaa keskittymistä.

– Sitten on tämä Hinku-näkökulma. Matkustamista tulee vähemmän. Meillä on aiemmin ollut kokousmatkoja muun muassa Turkuun, Raisioon tai Raumalle, nyt kokoukset järjestetään etäyhteyksillä. Tämä säästää myös työaikaa ja rahaa.

Säännöllinen etätyö vaatii etätyösopimuksen työnantajan ja työntekijän välille. Epäsäännöllistä etätyötä voi tehdä suullisesti sopimalla. Epäsäännölliseksi katsotaan 1–2 päivän tilapäinen etätyö.