Muuntovirusepäily syynä rajuihin rajoituksiin – Edellinen tartunta todettu keskiviikkona

0
Viime viikolla Laitilassa paljastui työpaikka-altistumisesta alkanut koronavirusrypäs.

Laitilalaisella työpaikalla pari viikkoa sitten todettuun koronatartuntaryppääseen epäillään liittyvän niin sanottu brittimuunnos, joka tarttuu helpommin kuin Suomessa tähän asti liikkunut virus.

Laitilasta lähetetyistä näytteistä ei ole vielä saatu tuloksia, mutta Raumalla samasta ryppäästä otetuista näytteistä kolme on osoittautunut brittimuunnokseksi.

Tämä herättää Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan vahvan epäilyn, että laitilalaisen työpaikan laaja tartuntarypäs olisi muuntoviruksen aiheuttama.

– Rauma on saanut tulokset ja ne linkittyvät tähän samaan tapaukseen, Kuisma perustelee.

Laitilassa ei ole todettu uusia tartuntoja sitten keskiviikon.

– Koulussa altistuneet asetettiin karanteeniin ja testattiin nopeasti. Kaikista testeistä on vastaukset tulleet ja ne ovat negatiivisia.

Huolta herättää se, että Kappelimäen koulussa todetun tartunnan alkulähdettä ei ole voitu jäljittää. Oppilas oli saanut tartunnan perheenjäseneltään, mutta ei tiedetä, mistä perheenjäsen on sen saanut. Koska ei ole tietoa, mistä tartunta on tullut, koulussa altistuneiden suhteen on päätetty toimia niin kuin he olisivat altistuneet muuntovirukselle.

Kuisman mukaan tämä tarkoittaa sitä, että koulussa altistuneet testataan vielä ennen karanteenin päättymistä.

Virusvarianttien vuoksi Suomessa päätettiin 22.1. pidentää karanteeniaikaa 10 päivästä 14 päivään. Osa Laitilan tartuntaryppäässä altistuneista ehdittiin kuitenkin asettaa karanteeniin ennen kuin karanteeniaikaa päätettiin pidentää 14 päivään.

Jo määrättyjä karanteeneja ei pidennetty vaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus koski vain uusia altistumisia. Tästä syystä on mahdollista, että osa Laitilassa määrätyistä karanteeneista päättyi liian aikaisin.

Kuisma totesi vielä torstai-iltapäivällä Laitilan Sanomille , että tautitilanne näyttäisi olevan rauhoittumassa. Tämä perustui nimenomaan siihen, että Laitilassa ei yhtä edellä mainittua tapausta lukuun ottamatta ole todettu tartuntoja, joiden alkuperää ei pystyttäisi selvittämään.

Tämä pitää edelleen paikkaansa.

– Laitilassa ei ole aihetta paniikkiin.

Torstai-iltana asetetut tiukat rajoitukset ovat varotoimenpide siltä varalta, että herkästi tarttuvaa muunnosta olisi liikkeellä.

Kuisma kannustaa kaikkia, joille se on mahdollista, siirtymään etätöihin ja karsimaan kaikki turhat kodin ulkopuoliset kontaktit.

– Jos ihmiset jaksaisivat parin viikon ajan minimoida kaikki kontaktinsa, jotta saisimme tilanteen sellaiseksi, että voisimme edes hiukan vapaammin viettää hiihtolomaa.