Opasruusu Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman järjestäjille

0
Viitisenkymmentä uutta ja vanhaa puuvenettä kerääntyi Pakkahuoneelle ihailtavaksi viime kesänä. Arkistokuva: Raija Herrala-Nurmi

Ensi sunnuntaina vietetään kansainvälistä matkailuoppaiden päivää. Uudenkaupungin matkailuoppaat jakavat opaspäivän kunniaksi vuosittain ruusun sellaisille paikallisille tahoille tai henkilöille, jotka ovat työllään ja toiminnallaan tehneet kaupunkiamme myönteisellä tavalla tunnetuksi.

Tämänvuotinen ruusu ojennettiin Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman järjestäjille. Uudestakaupungista on lähdetty merelle aina, ja veneet kuuluvat oleellisesti kaupunginlahden rantaan.

– Puuteollisuus työllisti aikoinaan vakkojen ja muiden puuastioiden tekijöitä, samoin puuveneiden rakentaminen, taustoittaa valinnasta tiedottanut Uudenkaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laaksonen.

Ensimmäisen kerran puuveneet olivat lisäohjelmana Uudenkaupungin Vanhat talot-tapahtumassa.

– Suosio oli niin hyvä, että puuvenetapahtumasta päätettiin tehdä jokavuotinen.

Viime vuonna oli jo kahdeksas kerta, kun Puupaatei Pakkahuoneel-tapahtuma järjestettiin Pakkahuoneen rannassa.

– Pääosin talkoohengessä järjestettävästä ilmaisesta elokuisesta lauantaipäivän tapahtumasta on muodostunut niin veneilijöiden kuin maakrapujenkin iloinen ja välitön tilaisuus. Kiinnostavat työnäytökset, käsityöläiset, mukavat oheisohjelmat ja myyntikojut sekä rento tunnelma ovat saaneet vuosi vuodelta enemmän katselijoita mukaan.

Rannan laitureihin on kiinnittynyt uusia ja vanhoja moottori-, purje- ja soutuveneitä. – Kaikki upeita käsityön taidonnäytteitä.

Viime kesänä loistava sää suosi järjestäjiä ja Pakkahuoneen rantaan saapui ennätysmäärä, noin 50 puuvenettä. Nähtävillä oli uusikaupunkilaisten veneiden lisäksi veneitä muun muassa Raumalta, Porista, Turusta, Kustavista, Helsingistä ja ensimmäistä kertaa myös Ahvenanmaalta. Tänä vuonna puuveneitä pääsee jälleen ihailemaan Pakkahuoneen rantaan lauantaina 14.elokuuta.

Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman järjestäjillä Asmo Hällforsilla, Max, Kim ja Henrik Helpiöllä sekä Mikko Vikmanilla on taustaa vanhojen laitteiden harrastamisesta, niin veneistä kuin autoistakin. Tapahtuman järjestämishalukkuuteen vaikuttavat myös kotiseuturakkaus sekä halu näyttää muillekin kauniit veneet ja kaupunki.

Mukana oli myös yhteistyökumppaneita eli Pakkahuoneen vierasvenesataman vetäjä, ravintoloitsija Tapio Pääkkö ja Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys, Raumanmeren Puuveneilijät, Suomen Sukellushistoriallinen yhdistys ja Eurajoen kristillisen opiston puuvenekurssi.

Opasruusu jaettiin nyt 23. kerran. Edellisvuonna ruusun saivat Hahmopellon tekijät ja viime vuonna Uudenkaupungin automuseo.