Pääkirjoitus: Etäily tuli jäädäkseen

0

Viime kevät, korona ja valtiovallan suositus etätyöhön mullistivat työnteon tavat. Noin puolet kaikista työllisistä siirsi työpisteensä kotiin. Suomen Yrittäjät julkisti viime viikolla tutkimuksen, jonka mukaan yli 70 prosenttia työelämässä olevista haluaisi tehdä jatkossakin etätöitä.

Myös monet Laitilan kaupungin työntekijät työskentelevät etänä. Heille valmistellaan parhaillaan etätyöohjeistusta.

Laitilan kaupungin hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoi viikko sitten Laitilan Sanomissa uskovansa etätyön tulleen jäädäkseen. Hänen mukaansa etätyömahdollisuus on sekä veto- että pitovoimatekijä Laitilan kaupungille.

Yrittäjien tutkimuksessa eniten kannatusta sai yhdistelmämalli, jossa työtä voi tehdä sekä etänä että työpaikalla. Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen uskoo, että tulevaisuuden työelämän suosikki on hybridityö, jossa työtä tehdään vaihdellen työpaikalla, kotona tai vapaa-ajan asunnossa.

Yrittäjien tutkimuksen mukaan etätyöntekijät säästivät työmatka-ajassa noin 50 minuuttia vuorokaudessa. Plussiksi tutkimukseen vastanneet nimesivät myös työn itsenäisyyden ja työtyytyväisyyden lisääntymisen, oman työn hallinnan ja tuottavuuden kasvun sekä kiireen vähenemisen. Toisaalta jatkuva etätyö väsyttää ja työyhteisöä kaivataan.

Etäily ei jää vain töihin. Laitilassa pidettiin viime viikolla ensimmäistä kertaa hybridivaltuusto, jossa osa valtuutetuista oli etänä. Laitilan terveyskeskuksessa on meneillään etälääkärikokeilu.

Vakka-Opiston ja musiikkiopiston kursseja pidetään etänä. Myös taloyhtiökokoukset ja erilaiset koulutukset ovat siirtyneet enenevissä määrin verkkoon.

Etäily tuo joustoa, vähentää matkustamisen tarvetta ja lisää tasa-arvoa, kun kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi