Pääkirjoitus: Kotona maalla ja kaupungissa

0

Tänä vuonna talvilomia vietetään koronan vuoksi tavallista enemmän mökeillä. Laitilan ja Pyhärannan asukasluvut ovat hetkellisesti kasvaneet, kun isommista kaupungeista on suunnattu vapaa-ajanasunnolle.

Mökeillä vietetään nyt enemmän aikaa myös etätöiden parissa. Monipaikkaisuus on kasvava ilmiö.

Monet tuntevat olonsa kotoisaksi niin maalla kuin kaupungissakin. Kaksoiskuntalaiset yhdistävät urbaanin ja luonnonläheisen elämäntavan.

Viime viikolla julkistetussa Maaseutuluotain-kysely todisti jälleen kerran, että maaseudulla asumisessa ihmiset arvostavat eniten turvallisuutta. Myös mahdollisuus etätöihin koettiin tärkeäksi (sivu 8).

Paluumuutto entiselle kotiseudulle tai uusi elämä maaseudulla ei houkuttele ainoastaan eläkeläisiä, vaan se kiinnostaa myös lapsiperheitä ja nuoria.

Korona katkaisi kaupungistumisen trendin, mutta jääkö ilmiö pysyväksi?

Jos Laitilaan tai Pyhärantaan halutaan lisää väkeä, maaseudun vetovoiman kasvusta kannattaisi ottaa nyt kaikki irti. Mikä täällä on sellaista, joka saa muuttoaikeet heräämään ja mikä on kuntien rooli?

Idyllin markkinoiminen ei kanna pitkälle, jos mielikuvat eivät vastaa todellisuutta.

Varsinais-Suomen Älykkäät maaseudut-webinaarissapuhuttiin siitä, että asumisunelmien toteuttamisen esteinä on usein byrokratia esimerkiksi lupa-asioissa. Esille nousi myös kuntavaalien ikiaikainen kuuma aihe, kyläkoulut.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihi sen mukaan kehittämisrahoja pitäisi suunnata nyt laajakaistahankkeisiin ja maatalouden jalostusasteen nostamiseen.

Tällä alueella maaseutua on elinvoimaistettu Leader Ravakan tukien avulla. Niiden joukossa on monenlaisia toimijoita, niin konepajoja, kuntosaleja, maatiloja kuin elintarvikealan ja rakennusalan yrityksiäkin.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi