Pääkirjoitus: Yhteishaku alkaa tänään

0

Yhdeksäsluokkalaisilla on vielä hetki aikaa miettiä, minne he peruskoulun jälkeen suuntaavat. Toisen asteen yhteishaku alkaa tänään tiistaina ja jatkuu kuukauden päivät 23. maaliskuuta asti.

Laitilassa perinteisesti hieman yli puolet ikäluokasta on jatkanut peruskoulusta ammatillisiin opintoihin esimerkiksi Uuteenkaupunkiin Novidaan tai Winnovaan Raumalle tai Laitilaan. Ammattikoulussa opiskeleva saa itselleen ammatin, mutta sen lisäksi hän voi jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Tosin nykyistä useampikin tätä väylää voisi käyttää. Osky ry:n Amis 2018 -tutkimuksen mukaan noin neljännes ammattikoulussa opiskelevista nuorista aikoi jatkaa opintojaan valmistumisensa jälkeen. Yliopisto-opintoja puolestaan suunnitteli vain kolme prosenttia tutkimukseen osallistuneista ammattikoululaisista.

Laitilasta löytyy oma lukio, joka tarjoaa laajaa ja yleissivistävää koulutusta tutussa ja turvallisessa kotikaupungissa. Koulumatkoihin ei mene aikaa, kun laadukasta opetusta on tarjolla lähellä. Vuosittaisissa lukiovertailuissa Laitilan lukio on pärjännyt hyvin, toisinaan jopa erinomaisesti.

Enää ei yhdeksäsluokkalaisen tai hänen vanhempiensa tarvitse murehtia lukion tai ammattiopintojen kalleutta. Toisen asteen kirjat, työvälineet ja asut ovat jatkossa peruskoulunsa päättäville maksuttomia.

Toisille yhdeksäsluokkalaisille valinta on helppo, kun taas toiset voivat epäröidä pitkään eri vaihtoehtojen edessä. Helpottavaa on tietää, että mikään nyt tehty valinta ei sido nuorta loppuiäksi.

Yksi on kuitenkin varmaa. Opiskella voi aina lisää. Alaa voi vaihtaa vaikka vielä aikuisena.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi