Pieni mies Untamalasta– Laitilan vuoden ensimmäinen vauva olisi myös voinut olla myös viime vuoden viimeinen

0
Laitilan vuoden ensimmäinen vauva syntyi tänä vuonna Untamalaan Arsi Laaksosen ja Miira Väisäsen perheeseen.

Äitinsä sylissä tuhisee pieni poika. Hän ehti tänä vuonna syntyä Laitilan ensimmäiseksi vauvaksi. Nuori untamalalainen olisi voinut olla myös viime vuoden viimeinen vauva, mutta hän valitsi toisin. Poika syntyi tammikuun kolmantena päivänä. Hänen laskettu aikansa oli 29.12.

Nuorella miehellä on jo nimikin, mutta toistaiseksi se on vain vanhempien tiedossa.

– Ristiäisiä vietetään maaliskuussa, vauvan äiti Miira Väisänen kertoo.

Poika on äitinsä ja isänsä Arsi Laaksosen ensimmäinen yhteinen lapsi. Arsilla on entuudestaan 11-vuotias tytär.

Odotusaika sujui vanhempien mukaan hyvin. Korona-aika ei tuonut siihen muuta huolta kuin se, että pääseekö isä mukaan synnytykseen ja sairaalaan. Onneksi huoli osoittautui turhaksi.

Koronaepidemia näkyi synnytyssairaalan arjessa muun muassa siinä, että sairaalassa oli vierailijat kielletty.

Poika syntyi maailmaan hätäsektion kautta. Arsi kertoo heidän olleen onnekkaita saadessaan Tyksistä perhehuoneen. Siellä Arsi saattoi hoitaa poikaansa aluksi, kun Miira ei pystynyt kunnolla liikkumaan leikkauksen vuoksi.

Nuorella perheellä on vain hyvää sanottavaa Tyksistä. Miira kertoo sektion hidastaneen maidon nousua aluksi, mutta sittemmin imetys on sujunut hyvin. He saivat painon tippumisen vuoksi aluksi ohjeet syöttää poikaa kolmen tunnin välein, minkä jälkeen vauvantahtisesti.

– Pojalle oli tullut kahdessa päivässä 200 grammaa painoa lisää, Arsi kertoo.

Neuvolasta heille kerrottiin, että vauvoille tulee aluksi keskimäärin 170 grammaa painoa viikossa.

Myös vauva-aika on alkanut hyvin. Poika nukkuu pääasiassa ihan hyvin.

– Viime yönä hän nukkui 4,5 tuntia ja sen jälkeen kahden tunnin pätkissä. Päivisin hän ottaa kahden tunnin tehopäikkäreitä. Niiden aikana ehtii itsekin touhuta jotain.

Miiran mukaan välillä on huonompia päiviä ja öitä.

– Yleensä pari päivää menee hyvin, sitten on vaikeampi yö ja sen jälkeen hän nukkuu taas hyvin. Se liittyy varmaan vauvan kehitykseen.

Arsi kertoo, että poika on alkanut viime aikoina olla aktiivisempi ja seurata enemmän ympäristöään.

– Sekin saattaa näkyä nukkumisessa.

Poika viihtyy parhaiten sylissä.

– Jos jätän hänet sohvalle niin siinä hän ei viihdy, mutta sylissä tai kantorepussa hän tykkää olla, Miira kertoo.

– Hän nukahtaa helposti syliin tai liikkuviin vaunuihin. Joskus riittää, kun ottaa syliin ja kävelee pari kertaa taloa ympäri, Arsi lisää.

Miira on alunperin kotoisin Mynämäeltä. Arsi on asunut lähes koko ikänsä Laitilassa. Molemmat pitävät Laitilaa hyvänä paikkana kasvattaa lapsia.

– Tämä on oikein mahtava paikka. Koulukin on tuossa 600 metrin päässä ainakin vielä toistaiseksi. Täällä on verrattain hyvät liikuntamahdollisuudet, leikkikentät on pääsääntöisesti hyvin hoidettuja ja palvelut ovat lähellä, Arsi kertoo.

Tuore laitilalainen ei malta olla itse ottamatta asiaan kantaa. Miiran sylistä kuuluu pientä äännähtelyä, jonka voisi helposti tulkita niin, että poika on isänsä kanssa samaa mieltä.