Pieniä varpaita lämmittämään – Maa- ja kotitalousnaiset ovat neuloneet vauvansukkia jo 2 000 paria

0
Seija Jalonen (vas.) ja Sirke Lehtilä ovat tuoneet Laitilan neuvolaan 68 paria pieniä villasukkia annettavaksi vauvoille. Lahjoitusta oli vastaanottamassa terveydenhoitajat Monica Mäenpää (kuvassa) sekä Sari Seikola. Josefiina Valtosen sylissä oleva Isla Jalosen jalassa ovat lahjoituksena saadut sukat.

Kaksi kuukautta vanhan Isla Jalosen varpaita ei palele. Hänellä on jalassaan pikkuruiset syötävän suloiset villasukat, jotka hän on saanut Laitilan neuvolasta. Villasukat ovat Laitilan Maa- jakotitalousnaisten neulomat.

– Nämä ovat olleet ahkerassa käytössä. Näitä tulee pidettyä paljon, koska Isla on talvivauva, Islan äiti Josefiina Valtonen kertoo.

Laitilan Maa- ja Kotitalousnaiset ovat kutoneet kahdenkymmenen vuoden aikana 2 000 paria sukkia. Seija Jalonen ja Sirke Lehtilä toivat neuvolaan 68 paria sukkia, joiden myötä 2 000 paria tuli täyteen.

– Miten nämä näin söpöjä ovat, terveydenhoitaja Sari Seikola ihastelee laatikon äärellä.

Nämä ovat olleet ahkerassa käytössä. Näitä tulee pidettyä paljon, koska Isla on talvivauva,

Sukista on vuosien varrella tullut suosittuja. Seikola ja terveydenhoitaja Monica Mäenpää vahvistavat, että jokainen Laitilassa vuonna 2000 ja sen jälkeen syntynyt vauva on saanut sukat.

Neuvolan aulaan saapuu toinen äiti vauvoineen. Lehtilä huomaa, että myös toisella uudella tulokkaalla on tutun näköiset sukat. Vauvan äiti vahvistaa, että lapsella on Maa- jakotitalousnaisten villasukat jalassaan.

– Kyllä ne tunnistaa, Lehtilä sanoo ja lisää, että kaikki keräykseen tulevat sukat kulkevat hänen kauttaan.

Sukkakeräys toimii siten, että yhdistys ostaa langat ja neuloja lahjoittaa aikaansa ja osaamistaan.

– Alunperin meidän piti lahjoittaa sukat vain millenium-vauvoille eli vuonna 2000 syntyneille, Lehtilä kertoo.

Pääasiassa sukat neulotaan merinovillasta.

– Onko nyt ollut jotain väritoiveita, Lehtilä kysyy terveydenhoitajilta.

Hän on neuvolasta suoraan menossa lankaostoksille.

– Ei, nämä vaaleanpunaiset ovat olleet lopussa, mutta nyt niitä saatiin lisää, Seikola kertoo.​

Tällä hetkellä ringissä on puolenkymmentä aktiivista neulojaa. Vuosien varrella neulojia on ollut yhteensä noin kolmekymmentä. Uusia neulojia on liittynyt hiljattain rinkiin, mutta Jalonen ja Lehtilä kertovat, että mukaan mahtuu vielä.

– Kiitos kuuluu kaikille sukankutojille.