Poikkeusaikana vain lähiomaiset saattavat vainajaa – Hautausten määrässä ei kasvua Laitilassa eikä Pyhärannassa

0
Laitilassa siunataan joka vuosi noin 80 vainajaa.

Pirkko Varjo

Kun koronapandemia alkoi vuosi sitten näkyä Suomessa, myös seurakunnat joutuivat varautumaan pahimpaan. Hautausten määrä ei kuitenkaan ole kasvanut, mutta muistotilaisuuksia on jonkun verran siirretty pidettäväksi myöhemmin.

Laitilassa siunataan joka vuosi noin 80 vainajaa. Korona on muuttanut siunauskäytäntöjä jonkin verran, vs. kirkkoherra Riikka Hietanen kertoo.

– Noudatamme nyt voimassa olevaa suositusta siitä, että yli kymmenen hengen tilaisuuksia ei järjestettäisi. Tässä voidaan kuitenkin tehdä niin sanottua pastoraalista harkintaa, jotta kaikki lähiomaiset pääsevät siunaustilaisuuteen. Perheet ovat usein aika isoja.

Siunaustilaisuuksia pidetään sekä Pyhän Mikaelin kirkossa että Laessaaren kappelissa. Tilaisuuden kulku on lähes sama kuin normaaliaikana, ainoastaan laulun osuus voi olla pienempi. Kirkossa ja kappelissa on helppo noudattaa turvavälejä.

Muistotilaisuuksia järjestetään muun muassa kirkkokodissa ja siellä pätevät samat maskisuositukset ja yleisömäärärajoitukset kuin kirkossa ja kappelissa.

– Me papit käymme edelleen muistotilaisuuksissa, mutta emme jää pitkäksi aikaa. Käymme lähinnä vain tervehtimässä omaisia ja lähdemme pois sen jälkeen.

Viime kevään ja kesän aikana siunaustilaisuuksia pidettiin myös ulkona haudoilla. Joitakin muistotilaisuuksia on lisäksi siirretty pidettäväksi ensi kesänä.

– Tämä tietysti muuttaa tilaisuuden luonnetta vähän, mutta muutos voi olla ihan positiivinen. Siunaustilaisuuksissa olen huomannut, että niiden kuvaamisesta on tullut entistä tärkeämpää. Näin tilaisuus voidaan näyttää laajemmalle yleisölle.

Omaiset ovat Hietasen mukaan suhtautuneet koronarajoituksiin ymmärtävästi.

Ristiäisten suhteen on otettu se käytäntö, että papit eivät mene koteihin vaan lapset kastetaan mieluiten kirkossa tai muussa isossa tilassa, jossa turvavälit ovat mahdollisia. Seurakuntakoti on myös nykyään käytettävissä kastetilaisuuksien järjestämiseen ilmaiseksi. Muutos ei koske vain korona-aikaa vaan on pysyvä.

Pyhärannan kirkossa penkit on erotettu toisistaan kukkakoristeilla.

– Meillä on iso kirkko, jossa on helppo pitää turvavälejä. Kukat ohjaavat lisäksi ihmiset istumaan joka toiselle penkkiriville, kirkkoherra Riitta Komu sanoo.

Viime kevään ja kesän aikana siunaustilaisuuksia pidettiin usein kirkkomaalla, niin sanotulla siunauskivellä. Seurakuntatalo oli osan vuodesta suljettuna, mutta nyt siellä voi taas järjestää muistotilaisuuksia.

– Noudatamme seurakunnan tilaisuuksissa kymmenen hengen suositusta. Kirkossa on tarjolla ilmaisia maskeja niille, joilla ei ole sitä mukana. Muistotilaisuudet eivät ole seurakunnan toimintaa, joten rajoituksista huolehtiminen on omaisten vastuulla. Pappi ja kanttori osallistuvat yleensä muistotilaisuuksiin. Pidämme turvaväliä ja käytämme suojaimia. Itse käytän yleensä visiiriä, sillä minusta on tärkeää, että ihmiset näkevät papin kasvot. Tämä on tasapainoilua läheisyyden ja etäisyyden välillä – kirkon perusajatus on kuitenkin se, että ovet ovat aina auki.

Pyhärannan kirkkomaahan siunataan vuosittain noin 30 vainajaa. Alkuvuosi on ollut hautajaisten suhteen jopa tavallista hiljaisempi.

Vuosi sitten seurakunnissa jouduttiin koronapandemian takia varautumaan siihen, että vainajien määrä kasvaa.

– Oli pakko miettiä esimerkiksi kylmäsäilytystilojen riittävyyttä. Onneksi hautausten määrässä ei ole ollut kasvua.