Pyhärannan ystävänpäiväpolku oli menestys – Taustalla kolmen yhdistyksen yhteistyö

0
Iltatunnelma lyhtyjen reunustamalla polulla oli satumainen. Kuva: Kari Antila

Pirkko Varjo

Kolmen pyhärantalaisen yhdistyksen yhteistyössä tekemä lyhtypolku osoittautui menestykseksi. Kirkon alapuolelta Sydänkariin ulottunut, jäälyhdyin valaistu polku houkutteli kävelijöitä ja potkukelkkailijoita aina ulkopaikkakunnilta asti. Myös rannan tuntumaan pystytetty, Tuomo Laitiomäeltä lainaksi saatu napakelkka sai kovaa kyytiä.

Ajatus ”jostain mukavasta” syntyi useammassa päässä lähes yhtä aikaa. Kyläyhdistys Pleissin puheenjohtaja Anne Laivo kertoi, että hän oli juuri ollut tahollaan puheissa siitä, miten olisi hauska järjestää ankeaan korona-aikaan jotain kaikille yhteistä hauskaa, kun Mirja Junkola Puhdas Mannervesi -yhdistyksestä otti saman asian puheeksi. Ehdotuskin oli valmiina ja niinpä yhdistysaktiivit  kaivoivat ämpärit esiin ja laittoivat lyhdyt jäätymään ystävänpäiväyllätystä varten.

Kynttilälyhtyjä jäädytettiin vajaa viikko ja niitä syntyi lopulta lähes 200.

– Saimme paljon kiitosta mikä oli ihan liikuttavaa, tuli niin hyvä mieli. Myrsky oli ajanut jäälle hiihtoladut ja hiihtäjätkin ihailivat polkua, Laivo kertoi.

Puhdas Mannervesi -yhdistyksen puheenjohtaja Sinikka Pirttinokka toivoi, että hyvin alkanut yhteistyö saa jatkoa.

– Polun avajaispäivä oli hieno ja olemme onnellisia, kun pystyimme järjestämään tällaisen yllätyksen. Yhdistysten välistä yhteistyötä on tässä viritelty ja toivotaan, että keksimme vielä lisää vastaavaa.

Pyhärannan Myrsky pääsi viimeksi ajamaan hiihtolatuja jäälle kolme vuotta sitten. Viime vuonna ei ollut kunnon talvea ja vaikka kaksi vuotta sitten oli paljon lunta, jään päällä oli vettä, puheenjohtaja Mika Jussila kertoi.

– Oma osuutemme lyhtypolun tekemisessä oli aika vähäinen. Se tärkein juttu tässä kuitenkin on se, että kun tehdään yhteistyötä, saadaan paljon aikaiseksi.

Sydänkarilla on kyläyhdistyksen ylläpitämä saunamökki sekä laavu, jolla kävelijät saivat paistaa makkaraa. Kun kynttilälyhdyt sytytettiin viime lauantaina viimeistä kertaa, laavulle kokoontuivat urakan jälkeen Mirja Junkola, Kirsti Kallio , Anni-Maaria Kallio sekä Kari Antila . Sytyttäminen oli paikoin hankalaa, sillä tuuli puhalsi, osa lyhdyistä vaati pientä paikkailua ja joihinkin oli kertynyt vettä pohjalle.

– Tällainen polku voitaisiin tehdä ensi vuonna uudestaan. Olisi hauskaa, jos siitä tulisi yhteinen juttu ja kaikki halukkaat tekisivät lyhtyjä, jolloin saataisiin lisää yhteisöllisyyttä ystävänpäiväpolkuun. Jos ei tule kunnon talvea, polun voisi toteuttaa jonnekin muualle vaikka ihan tavallisin lyhdyin, Mirja Junkola sanoi.