Rauhan juhlavuoden kunniaksi lanseerataan Uudenkaupungin rauhanpalkinto – Esityksiä rauhanpalkinnon saajaksi otetaan vastaan toukokuun puoliväliin saakka

0
Uudenkaupungin rauhanpalkinnon arvo on neljätuhatta euroa. Lukijan kuva Uudestakaupungista vuonna 2019: Rauno Parkkila

Uudenkaupungin kaupunki lanseeraa Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rauhanpalkinnon. Palkinnon kautta kaupunki haluaa tukea toimintaa ja tekoja entistä oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja sopuisamman maailman puolesta.

Rauhanpalkinnon saajat valitaan esitysten perusteella. Esityksen palkinnon saajaksi voi tehdä kuka tahansa. Ehdotukset tulee tehdä 16.5. mennessä.

Uudenkaupungin rauhanpalkinto voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena kansojen välisestä rauhantyöstä tai tunnustuksena aktiivisesta toimijuudesta pienissä ja suurissa rauhanteoissa. Teot ja toiminta voivat olla valtioiden välisen yhteistyön helpottamista, radikalisoitumisen vastaista työtä, siviilien aseman parantamista konfliktitilanteissa, ydinasekiellon ajamista, ihmisoikeuksien puolesta työskentelyä, väkivallattomuuden puolustamista, oikeudenmukaisuuden toteutumisen tukemista, ristiriitojen ratkomista, asiallisen tiedottamisen edistämistä, sovittelua, vertaisohjaamista, toisen henkilön tukena ja turvana toimimista tai vaikkapa arkisia sopua edistäviä tekoja.

Rauhanpalkinto voidaan samana vuonna myöntää molemmista kategorioista tai vaihtoehtoisesti vain toisesta kategoriasta. Palkinto jaetaan joka neljäs vuosi Uudenkaupungin rauhan merkkipäivänä 30. elokuuta.

Uudenkaupungin rauhanpalkinnon suuruus on 4 000 euroa. Kaupunginhallitus voi kuitenkin halutessaan myöntää poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä tai toiminnasta enintään 10 000 euron palkinnon.

Ehdotukset tulee lähettää Uudenkaupungin verkkosivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai vaihtoehtoisesti Uudenkaupungin rauhanpalkinnon saajaehdotus -lomakkeella, joita saa Uudenkaupungin palvelupiste Passarista osoitteesta Rauhankatu 10, Uusikaupunki.

Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden työryhmä valmistelee annettujen ehdotusten pohjalta kaupunginhallitukselle esityksen palkinnon saajista. Ensimmäiset rauhanpalkinnot luovutetaan 30. elokuuta.