Seurakuntakodin katon alle mahtuvat kaikki – Laitilan seurakunnan uudet tilat otettiin käyttöön

0
Seurakuntakodissa on noin 100 neliön kokoinen tila. Siitä voidaan lasiovilla erottaa pienempi neuvotteluhuone, jossa on tilaa varten teetetty pöytä. Tiloja esittelivät nuorisotyönohjaajat Piia ja Kari Penttinen sekä vs. kirkkoherra Riikka Hietanen.

Laitilan seurakunnan uudet tilat ovat valmiit, muuttokuormat kannettu ja iso osa tavaroistakin oli paikallaan jo kaksi päivää varsinaisen muuttopäivän jälkeen.

– Seurakuntakoti tästä nyt tuli sitten. Nimiehdotuksia tuli erilaisia kivasti. Meillä on Kirkkokoti ja nyt Seurakuntakoti niin se sopii hyvin yhteen. Seurakunta-alku on informatiivinen. Koti toivottavasti tuo lämmön ja matalan kynnyksen ajatuksen ihmisille, vs. kirkkoherra Riikka Hietanen kertoo.

Kirkkoherranvirasto ja diakoniatyö palvelevat jo tämän viikon alusta alkaen uusissa tiloissa, mutta esimerkiksi lasten päiväkerhot ja iltapäiväkerhot muuttavat vasta ensi syksynä kasvatustyön omaan siipeen. Muuttoa ei haluttu järjestää kesken kerhojen toimintakausien.

– Syksyyn mennessä saadaan myös se leikkipuisto. Se on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta tulossa kuitenkin, nuorisotyönohjaaja Piia Penttinen sanoo.

Seurakunnan toiminta on ollut usean vuoden ajan hajautettuna ympäri kaupunkia, mutta uudet tilat kokoavat lähes kaikki saman katon alle.

– Hautausmaan työntekijät ja seurakuntamestari työskentelevät pääsääntöisesti muualla. Täällä on myös tila, jossa voivat työskennellä sellaiset, joiden oma tila on muualla, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jussi Perkkola kertoo.

Penttinen lisää, että nuorisotyö toimii jatkossakin osittain Kirkkokodilla.

– Me kokoonnumme edelleen myös siellä, koska täällä toimivat päiväkerhot ja iltapäiväkerhot, Piia Penttinen jatkaa.

Nuorisotyönohjaaja Kari Penttinen kertoo, että partiolaisille annetaan mahdollisuus siirtyä uusiin tiloihin.

Kun arkkitehti Marko Arvonen aloitti työnsä vanhat liiketilat oli purettu ja muutamia pylväitä. Aikaisemmin samoissa tiloissa on toiminut muun muassa Alko, kenkäkauppa ja lemmikkieläintarvikeliike.

– Sisältä purettiin kaikki, jäljelle jäivät ulkoseinät ja tarvittavat pilarit. Meillä oli käytännössä yksi iso halli, Arvonen kertoo.

Seurakunnan tilat on suunniteltu siten, että kaikille toiminnoille on riittävästi tilaa, mutta hukkaneliöitä ei ole. Tilojen muodonmuutoksesta on koottu kuvia ja tietoja vitriiniin.

– Sekin on kiva yksityiskohta täällä, Piia Penttinen kiittelee.

Kun seurakuntatalo purettiin keväällä 2018, Laitilassa väläyteltiin mahdollisuutta rakentaa uusi seurakuntatalo. Kirkkovaltuusto päätti kuitenkin luopua uuden talon rakentamisesta.

Perkkola huomauttaa, että kiinteistöjen omistaminen ja hallinnointi eivät ole seurakunnan ydintoimintaa.

– Kiinteistöistä tarvitsisi luopua, koska niistä tulee kustannuksia, Perkkola lisää.

Kiinteistöistä tarvitsisi luopua, koska niistä tulee kustannuksia.

Isoille tiloille ei myöskään ole nykyään samanlaista tarvetta kuin aikaisemmin.

– Kauemmin täällä olevat papit ovat kertoneet, ettei enää ole superisoja hautajaisia tai häitä, joita joskus ennen on ollut. Ihmiset eivät enää tarvitse tai halua järjestää seurakunnan tiloissa mitään superisoja juhlia, Piia Penttinen kertoo.

Seurakuntakotia ei valitettavasti voida koronatilanteesta johtuen vielä esitellä laajemmalle yleisölle. Seurakunnan työntekijät vakuuttavat, että kunhan koronatilanne sen sallii, tiloissa järjestetään avoimien ovien päivä.

Seurakunnan tilat

  • Seurakuntatalo purettiin keväällä 2018.
  • Kirkkoherranvirasto siirtyi Sahenkulmaan väliaikaisiin tiloihin.
  • Seurakunta solmi vuokrasopimuksen Keulan kanssa nykyisistä tiloistaan vuosi sitten keväällä.
  • Tilojen remontti alkoi syksyllä.