Sunnuntai-illan jooga rauhoittaa vilkkaan viikon – Kotoa joogatessa ei matkaan kulu aikaa, toisaalta joogaajat kaipaavat yhteisöllisyyttä.

0
Nooran joogaa oli helppo seurata näin vasta-alkajanakin, totesi Tinja Jalonen.

Tinja Jalonen

Sunnuntai-ilta oli minulle todella poikkeuksellinen. Pääsin seuraamaan Vakka-opiston sunnuntai-illan etäjoogaa, joka soveltuu niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin joogaajille. Kurssi oli mukavaa ja rentouttavaa venyttelytyppistä kehonhuoltoa. Jooga myös rauhoitti mukavasti vilkkaan viikon päätteeksi.

Kurssin vetäjä Noora Mannonen Lokalahdelta on toiminut joogaopettajana jo reilut 11 vuotta. Nooran kipinä joogaan syttyi hänen osallistuttuaan parikymppisenä ensimmäiselle joogatunnille. Ajan myötä myös joogan kokonaisvaltaisuuden huomaaminen lisäsi hänen mielenkiintoaan.

– Kun aloittaa joogaamisen, paljastuu pintaa syvemmältä paljon uusia mahdollisuuksia, Noora kertoo.

Hän on ohjannut vuosien varrella useita Vakka-opiston kursseja ja nyt korona-aikaan syttyi ajatus kurssien pitämisestä etänä. Sunnuntai-ilta oli hänestä ideaali aika joogalle, sillä se on rentouttava päätös viikolle ja hyvä alku seuraavalle.

Etäjooga on tuottanut haasteita kurssilaisten yksittäisessä ohjaamisessa, kun heidän neuvomisensa liikkeiden suhteen ei ole mahdollista. Kurssilaiset ovat kuitenkin jo kokeneita joogaajia, joten heiltä sujuvat liikkeet itsenäisestikin.

Myös samassa tilassa joogaamisen tunnelma jää etäratkaisun myötä uupumaan. Toisaalta kurssilaisten ei nyt tarvitse liikkua minnekään voidakseen joogata Nooran opastuksella.

– Jokainen voi nyt tehdä joogatilastaan mieleisensä, kun joogaa kotonaan, Noora toteaa.

Hän kertoo myös huomanneensa, kuinka etäopetuksen myötä monia liikuntalajeja on osattu toteuttaa uusilla tavoilla.

Niina Saarinen on käynyt jo muutaman vuoden ajan Nooran joogatunneilla ja pitänyt niistä kovasti. Koronan takia hänen joogaharrastuksensa muuttui etätunneiksi. Niihin totuttuaan Niina kuuli uudesta Vakkaopiston Sunnuntai-illan etäjoogakurssista.

Ajankohta vaikutti mukavalta, ja etäjooga oli jo tullut tutuksi, joten hän päätti lähteä mukaan. Niina kertoo pitävänsä erityisesti joogatunnin ajankohdasta, sillä on rentouttavaa päättää hektinen viikko rauhalliseen joogaan.

– Olen tehnyt itselleni kunnon joogahuoneen kynttilöiden kera, johon ei muilla ole asiaa, hän paljastaa.

Perheenäitinä kotijooga ei kuitenkaan ole aivan ihanteellista, sillä lapset ja sohvan alle ilmestyneet villakoirat häiritsevät keskittymistä. Niina myöntää kaipaavansa oikeita tunteja, joilla pääsisi vaihtamaan kuulumisia muiden kanssa, mutta etätunnit ovat silti tyhjää parempia.

Hyviä puolia hänen mielestään ovat ainakin ajan säästäminen, kun ei tarvitse ajaa kauas tuntia varten. Kaiken kaikkiaan Niina on pitänyt etätunneista sekä sunnuntai-illan rauhoittumisesta.

Ilse Becker on harrastanut joogaa jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Hän toimii

itsekin joogaopettajana.

Ilse kertoo olevan todella hyödyllistä käydä myös toisten opettajien kursseilla. Nooran joogassa hän on käynyt jo yhdentoista vuoden ajan.

– Pidän erityisesti Nooran joogasta, sillä se on dynaamista ja voimakasta, Ilse kertoo.

Hän yhtyy Niinan mielipiteeseen ajan säästämisestä kotoa käsin joogatessa. Etäjoogan varjopuoleksi hän on kokenut ruudun tuijottamisen, sillä se väsyttää silmiä. Pääpiirteittäin Ilse on kuitenkin nauttinut Sunnuntai-illan joogasta, ja pitänyt sitä hyvin sopivana vallitsevaan tilanteeseen nähden.