Susanne Jalonen puhuu vauvojen hyvinvoinnin ja perheiden tuen puolesta

0
Susanne Jalonen opiskelee parhaillaan vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa ja hierontaniksit ovat toisinaan käytössä kotonakin. Ensi kuussa viisi vuotta täyttävä Ella on ainakin mielellään hierottavana.

Neljän lapsen äiti tietää itsekin, ettei kaikille toimivia pakettiratkaisuja ole.

Kun Laitilan Kiilin kylässä asuvan Susanne Jalosen piti hoitovapaan jälkeen palata työhönsä ikäihmisten pariin, hän pohdiskeli, että kolmen lapsen äidin vuorotyö Turussa olisi turhan haastavaa. Taustalla vaikutti myös keskeisesti hänen toiveensa saada työskennellä lasten ja perheiden parissa.

– Olen valmistunut lähihoitajaksi 2004. Opinnoissanikin olin suuntautunut juuri lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon.

Niinpä Jalonen irtisanoutui, vaikka uutta työpaikkaa ei tiedossa ollutkaan.

– Tein sitten jonkin aikaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirillä perhetyötä ja se tuntui kyllä niin omalta. Siitä kumpusi ajatus, että jotain sellaista haluaisin alkaa työkseni tehdä, hän kuvailee.

Mutta ennen kuin oli uusien työkuvioiden aika, perheeseen syntyi neljäs lapsi. Nyt kuopus on vuoden ikäinen, ja viime keväänä Susanne Jalonen perusti oman yrityksen, joka sai nimekseen Doula- ja perhepalvelut Hento.

– Yritykseni toiminta lähtee siitä, että jokainen perhe on omanlaisensa ja kaikille löytyy varmasti juuri heille sopiva palvelu.

JALONEN on toiminut Turun Ensi- ja turvakotien vapaaehtoisena doulana jo hyvän aikaa. Doulan työtä hän haluaa tehdä myös oman yrityksensä nimissä.

– Vapaaehtoisen doulan asiakkailla on jokin erityistarve, mutta yritykseni kautta voin toimia matalalla kynnyksellä tukena kaikissa synnytykseen liittyvissä asioissa tai itse synnytyksessä.

Jalonen harmittelee, että koronatilanteen vuoksi esimerkiksi synnytysvalmennuksia toteutetaan nyt etäyhteydellä.

– Vaikka tuntuma on, että juuri nyt tukea ehkä tarvittaisiin vielä tavallistakin enemmän.

TÄNÄ KEVÄÄNÄ Jalonen on valmistumassa vauvahyvinvoinnin ammattilaiseksi, kun hän saa suoritettua opintonsa Vauva-akatemiassa Helsingissä. Hän on suorittanut imetysohjaajakoulutuksen sekä paneutunut vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan.

– Vyöhyketerapeuttisella vauvahieronnalla voidaan helpottaa erilaisista vatsa- ja suolistovaivoista kärsivän vauvan oloa. Se saattaa helpottaa oireita, vaikka varsinaista vaivaa, vaikkapa refluksitautia, se ei saakaan poistetuksi.

Suosituksena on 3–5 kerran sarjahoito, joka toteutetaan maksimissaan 30 minuutin jaksoina vauvan kotona.

– Vanhemmat saavat myös ohjeita siihen, miten itse voi vauvaa hieroa. Hieronta voidaan aloittaa jo kolmeviikkoisen vauvan kanssa.

Hän kertoo, että hieronnalla voidaan helpottaa myös vauvan lihasjäykkyyttä, jota voi tulla esimerkiksi synnytyksessä tai jos vauva on ollut kohdussa hankalassa asennossa.

NELJÄN lapsen äitinä Susanne Jalonen sanoo tietävänsä, että ei ole kahta samanlaista vauvaa. Se on ollut hyvä oppi hänelle myös imetysohjaajana.

– Minulla on lastemme kanssa neljä erilaista imetyskokemusta. Kaikkien kanssa esimerkiksi täysimetys ei ole onnistunut.

Jalonen muistuttaa kuitenkin, että epäonnistumisen tunteisiin ei ole syytä, vaikka imetys ei sujuisikaan omien toiveiden mukaan.

– Mutta jokaisen perheen, jossa tavoitteena ja toiveena on saada vauvaa imetettyä, tulisi saada kaikki tuki ja apu, että imetys sujuisi mahdollisimman hyvin.

Imetysohjaajan tukea saatetaan tarvita pikaisella aikataululla esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen jälkeen.

– Itse lähden siitä, että voin tavata yhteyttä ottaneen kahden vuorokauden sisällä yhteydenotosta. Toisinaan tarvitaan ihan konkreettista tukea imetykseen, toisinaan taas on imetykseen liittyviä kysymyksiä. Tärkeintä on muistaa, että apua kannattaa aina pyytää eikä tyhmiä kysymyksiä olekaan.

JALONEN tietää, että monessa perheessä arki järjestetään ilman lähellä olevaa tukiverkostoa. Silloin sinänsä yksinkertaistenkin asioiden hoito saattaa olla yllättävän mutkikasta. Hänen yrityksensä palveluun kuuluu myös alle vuoden ikäisten vauvojen lyhytaikainen hoito.

– On ihana päästä ihan vain vaikkapa lääkäriin ilman, että vauva on otettava mukaan. Ajattelen niin, että kokemukseni ja koulutukseni tekevät minusta ainakin sellaisen hoitoavun, jolle pienenkin vauvan uskaltaa jättää hoitoon, hän arvelee ja alkaa sitten nauraa nuorimman lapsensa touhuille.

Käy ilmi, että pöydän sivussa vaivihkaa perheen kuopus yrittää parhaillaan salapoliisin ottein avata toimittajan kiehtovaa kameralaukkua. Nuorimman harmiksi äitiä ei niin vain jymäytetä, perheen kolme vanhempaa lasta kun ovat jo ehtineet koulia Susanne Jalosen aistit teräviksi.