Tammikuu oli lämpötilaltaan melko tavanomainen – Ero viime vuoden ennätyslämpimään tammikuuhun suuri

0
Tammikuuta vietettiin Laitilassa lähellä nollarajaa, lukuunottamatta kuun keskivaiheen sukellusta ankariin pakkaslukemiin. Tilasto: Eero Setälä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata melko tyypillisiä. Maan eteläpuoliskolla oltiin noin asteen verran vuosien 1981–2010 keskiarvon yläpuolella, kun taas osassa Lappia jäätiin saman verran keskiarvon alapuolelle.

Laitilassa vuosikymmenien ajan säätä tarkkailleen Eero Setälän mittaukset osoittavat, että Laitilassa Haukan kylässä tammikuun keskilämpötila oli -3,7 astetta. Se tarkoittaa, että tämän vuoden tammikuu oli hieman keskimääräistä lämpimämpi viimeisen kolmenkymmenen tammikuun joukossa.

Mielikuva kylmästä tammikuusta saattaa johtua suuresta erosta viime vuoden tammikuuhun, jolloin Laitilassa kuukauden keskilämpötila oli ennätyksellisesti 2,5 astetta plussan puolella. Tämän vuoden tammikuussa kylmintä oli 15. päivä, kun elohopeamittari Laitilassa laski -27 asteeseen. Toisaalta Laitilassa käytiin plussan puolelle jopa 12 tammikuun päivänä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta oli kuukauden päättyessä Ahvenanmaan noin 10 sentistä Lapin länsiosan noin 70 senttimetriin. Maan länsiosassa lunta oli paikoin 10–20 senttiä tavanomaista enemmän, Pohjois-Lapissa sen sijaan saman verran tavanomaista vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla mitattiin myrskyä neljänä päivänä, mikä on tyypillistä tammikuulle.