Täst kulmast: Kuin lasten leikkiä

0

Helppoa kuin lasten leikki kuuluu sanonta. Olen vakuuttunut, ettei kovin moni sanontaa viljelevistä ole yrittänyt hiljattain leikkiä. Yhtenä viikonloppuna löysin itseni kaksi kertaa samasta tukalasta tilanteesta, rähmälläni lastenhuoneen lattialta 4-vuotiaan kanssa.

Ensimmäisellä kerralla meillä oli käsissämme ponit.

– Äiti, ole sinä tämä ja tämä. Minä olen tämä ja nämä, leikkimisen erityisasiantuntija opastaa ja minä tottelen.

En kuollaksenikaan keksi, mitä noiden käsissäni olevien kahden takkutukkaisen ponin odotetaan tekevän. Huomaan mentorini turhautuvan, kun leikkitoveri ei osaa tehdä mitään ja yritän ryhdistäytyä:

– Hei, mitä teille kuuluu, sanon vähän ylipirteällä äänellä, mutta kuulen omissakin korvissani, miten ponnettomalta lause kuulostaa.​

Heikkouteni ei jää leikkikaveriltanikaan huomaamatta.

– Mikset sinä äiti leiki, hän tivaa.

Toisella kerralla olemme eri huoneessa, eri lelujen äärellä, mutta yhtä kaikki tutussa tilanteessa. Nyt minulle tarjotaan Kai- ja Zane-nimisiä ninjoja eli legoukkoja.

Kuusivuotias esikoinen on uimakoulussa ja minut on jälleen komennettu lastenhuoneen lattialle leikkimään.

– Nämä menee nyt Ninjago Cityyn, mentorini selittää.

– Missä se on, kysyn hölmönä. Minua ohjeistetaan viittaamalla puolihuolimattomasti takaviistoon lastenhuoneen nurkkaa kohden. En millään jaksaisi nousta sijoiltani, mutta Ninjago Cityyn pitäisi päästä.

Kyse ei ole siitä, ettenkö yrittäisi. Yritän päästä ajatuksissani siihen kevyeen leikkisään tilaan, jossa epäilemättä olen ollut itsekin 33 vuotta sitten. En vain tavoita sitä. Noiden vuosien aikana on ollut liikaa aikuisen elämän huolia, töitä, valvottuja öitä ja hoidettavia asioita.

Edellä kerrotusta syystä, kyseenalaistan tämän kolumnin alussa mainitsemani sanonnan täysin.

Lapsen leikki ei ole helppoa kuin korkeintaan lapsille, jotka sentään ovat oman alansa erityisasiantuntijoita. Se, että joku toiminta on alansa erityisasiantuntijoille helppoa ei oikeuta kutsumaan sitä laajalle yleisölle helpoksi. Samalla periaatteella voitaisiin sanoa, että helppoa kuin ydinfysiikka.

Hanna Hyttinen

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien

toimittaja, joka kaipaisi vanhemmille suunnattua Leikkimisen alkeet

aikuisille -kurssia.