Täst kulmast: Viihdettä vastuuttomasti?

0

Tatu Ujula

Ajattele, jos telkusta tulisi millä tahansa hetkellä sinun lempiohjelmaasi. Voisit hypätä sohvalle hetken mielijohteesta ja nauttia viihteestä sinun ehdoillasi.

Ei odotteluja, ohjelmien nauhoituksia tai muuta vaivannäköä. Olet kaukosäätimen valtias. Se tottelee pienintäkin pyyntöäsi.

Tähän fantasiaan perustuu suoratoistopalveluiden suosio. Esimerkiksi Netflixistä utelias katsoja näkee mieleisiään ohjelmia vuorokaudenajasta riippumatta.

Haluatko katsoa koko televisiosarjan 15 jaksoa yhdellä laakilla? Onnistuu.

Suoratoistopalvelu heittää eteesi jaksoa jakson perään niin kauan, kun silmäsi jaksavat niitä tihruttaa. Sitten kun jännittävä draamasarja on tullut päätökseensä, ehdottaa suoratoistopalvelu jo uutta mielenkiintoista sisältöä.

Totta kai myös tämä uusi sarja on välttämättä katsottava. Mielellään heti. Sehän voi vaikka kadota palvelun syövereistä ennen kuin sen ehtii tuijottaa läpi.

Suomalaisille tuttu suoratoistopalvelu on Yle Areena. Siellä voi katsella maksutta Ylen ajankohtaisohjelmia, sarjoja, dokumentteja ynnä muuta korkealaatuista sisältöä ilman mainoksia juuri sinulle mieluisaan aikaan.

Itse hyödynnän Areenaa erityisesti Ylen A-studion katselemiseen. A-studio on keskustelu- ja ajankohtaisohjelma, jossa vierailee asiantuntijoita ja poliitikkoja päivänpolttavista aiheista. Ohjelma auttaa pysymään kärryillä siitä, mistä Suomessa ja maailmalla juuri nyt puhutaan.

Nyt kun katselijoilla on valikoimaa vaikka kuinka, asiat ovat paremmin kuin koskaan. Vai ovatko ne sittenkään?

Suoratoistopalveluiden moni kätevyyttä lisäävä ominaisuus on samaan aikaan akilleenkantapää: Jos katsomisen jatkaminen on liian helppoa, voi halu muuttua nopeasti pakoksi.

Irtautuminen ohjelmatarjonnasta muuttuu koko ajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Elämä ja sen muut haasteet alkavat näyttäytyä ylitsepääsemättömiltä.

Sen sijaan sarjan katseleminen on helppoa kuin heinänteko. Aina on selvä tavoite edessä. Vielä yksi jakso ja ohjelman kausi on paketissa.

Moni arvokas asia elämässä on vaikea. Vastaavasti moni vahingollinen asia on ikävän helppo.

Siksi myös viihteestä kannattaa nauttia vastuullisesti. Viihde on mielestäni jotakin, joka täydentää jo itsessään täysipainoista elämää.

Se ei saa muuttua peikoksi, joka on elämän keskipiste. Jos prioriteetit menevät päälailleen, voi olla aika siirtyä tavallisen television palveltavaksi.

On oma viehätyksensä odottaa lempisarjansa viikoittaista seuraavaa jaksoa. Nautinto kestää silloin pidempään.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.