”Urheilijat pitävät Laitila-brändiä hienosti esillä” – Laitila palkitsi urheilijat etänä

0
Eero Kuisma kertoi palkittujen nimet livestriimissä. Kuvakaappaus: Ari Anteroinen

Koronarajoituksista johtuen Laitila jakoi vuosittaiset palkinnot urheiluväelle poikkeuksellisella tavalla. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Eero Kuisma piti avauspuheensa ja julkisti palkitut Laitilan kaupungin liikuntatoimen Facebook- sivuilla torstai-illan live-streamissa.

Kuisman ja kuvaajan lisäksi ei muita paikalla ollut. Kuvassa näkyi myös pöytä, jossa palkinnot ja kukka-asetelma olivat esillä. Palkitut tulevat saamaan palkintonsa henkilökohtaisesti, kunhan vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson on ottanut yhteyttä.

Kuisma totesi viime vuoden olleen poikkeuksellinen monella tapaa urheiluareenoilla ja -kentillä. Yllättävä seuralainen korona laittoi asiat uusiksi.

– Laitilan liikuntatoimi päätti kaikesta huolimatta hoitaa tyylikkäästi vuosittaisen menestyneen urheilijan, valmentajan, vetäjän, tulokkaan ja joukkueen palkitsemisen. Seurat, jaostot ja muut toimijat ovat voineet tehdä ehdotuksia palkittavista henkilöistä ja joukkueista. Valintojen lähtökohtana on laitilalaisuus. Joukkueeseen voi kuulua myös muiden paikkakuntien edustajia, Kuisma kertoi puheessaan.

Edelleen valiokunta huomioi SM-kisoissa tai arvokkaammissa kisoissa kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet laitilalaiset urheilijat.

– Maaotteluedustus rinnastetaan SM-mitalin veroiseksi. Pitkän, 20-vuotisen käytännön, mukaan kaupungin SM-menestyksen huomioiminen ulotetaan 14-vuotiaista veteraanisarjoihin saakka.

Kuisma totesi, että Laitilassa urheilu-elämä on hyvin vilkasta ja menestyksellistä. Lajikirjo on merkittävä.

– Laitilalaiset urheilijat pitävät Laitila-brändiä hienosti esillä. Laitilassa suhtautuminen urheiluun on hyvin myönteistä. Kaupungin ohella yrityselämä tukee merkittävästi eri urheilulajien seuroja ja edustajia. Paikkakunnaltamme löytyy vahvasti niin ikään valmennusosaamisen saloihin perehtyneitä valmentajia niin yksilö- kuin joukkuelajeissa. Tämä on arvokas ja merkityksellinen asia.

PalkitutSS-mitalistit vuonna 2020yleisurheiluKari Laiho: SM-hopeaa maantiekävelyt miehet 30 km

Venla Laiho: SM-hopeaa maantiekävelyt naiset 20 km

Maria Antola: SM-hopeaa maantiekävelyt N19 10 km, SM-hopeaa N19 5000 m kävely

Akseli Hyytiä: KLL- SM-hopeaa A-sarja pituus (KLL= Koululiikuntaliitto)

Verna Vuorela: SM-hopeaa T15 80 m aidat, SM-pronssia T15 pituuden joukkuekilpailu

Lotta Metsärinta: KLL-SM-hopeaa T15 80m aidat, SM-pronssia T 15 pituuden joukkuekilpailu

Valtteri Valtonen: SM-pronssia P14 kuulaJääurheiluJyskeen B-ringettejoukkue: B SM-hopeaaKoiravaljakkoSampsa Mäki-Arvela: SM-pronssia yleinen SM-luokka, SM-kultaa RNB-luokka

Tanja Rantanen: SM-hopeaa RNB-luokkaDartsSari Wallin: SM-kultaa naistenpari, SM-kultaa sekapari

Janika Englund: SM-pronssia 301av

Vuoden seuratyöntekijäTimo LaineTimo on ollut Jyskeen yleisurheilujaoston toiminnassa mukana kuutisen vuotta. Hän on ennakkoluuloton työmyyrä, jolta onnistuu homma kuin homma. Timo kuuluu yu-jaoston kilpailutoimikuntaan, joka organisoi kaiken tasoisten kilpailujen pitämisen Laitilassa. Timon työtehtäviin kuuluu mm. esivalmistelut urheilukentällä ennen kisoja. Hän osallistuu kisojen valmisteluihin teknisellä puolella, on toimitsijana sekä kisojen jälkeen siivoaa kisapaikan ja kuskaa lainatut välineet takaisin paikoilleen. Erityisen huomion hän on saanut pituuspaikkojen kunnossa pidosta ja kisojen aikana lanamiehen tarkasta ja tasaisesta jäljestä. Kilpailukauden ulkopuolella Timo kunnostaa rikki menneitä välineitä ja pohtii toisten kanssa, mitä pitää tehdä talvikaudella, jotta uusi kisakausi saadaan alkuun moitteetta.

Vuoden valmentaja/vetäjäJyrki HeinonenJyrki on usean vuoden ajan toiminut 2008 ikäluokan jääkiekko joukkueen joukkueenjohtaja. Hän on vahvalla otteellaan luotsannut joukkuetta kohti laadukasta ja tavoitteellista harrastustoimintaa unohtamatta, että toiminnan pitää olla hauskaa. On myös huomioitavaa, että kyseinen ikäluokka on jaettu kahteen joukkueeseen muutaman vuoden ajan ja Jyrki on toiminut molempien joukkueiden johdossa. Jyrki on myös kuulunut jääurheilujaoston OKM-seuratuki ryhmään kuten myös jääurheilun johtoryhmään.

Jyrki on myös aktiivinen pesäpallotoimija. Hän on ollut D-poikien mukana alusta asti ja hoitanut sekä joukkueenjohdon että valmennuksen päävastuun itse. D-joukkueen lisäksi Jyrki on osallistunut myös C-poikajoukkueen valmennukseen ja ollut mukana molempien ikäryhmien leireillä. Valmennustyön lisäksi Jyrki toimii aktiviisesti pesisjaostossa ja on mukana pelien toimitsijavuoroissa. Voisi sanoa Jyrkin olevan ”vakituinen” kuuluttaja aikuisjoukkueen peleissä. Pesiksessä Jyrki on ollut mukana omasta peliurastaan lähtien, eli yli 30 vuotta!

Vuoden joukkueLaitilan Jyskeen pesäpallon Naisten Suomensarjan joukkueJoukkue ei hävinnyt runkosarjassa yhtään ottelua. Lisäksi joukkue eteni lohkofinaalista suoraan kahdella voitolla ykköspesiskarsintaan. Loppujen lopuksi vain Jyväskylä voitti Jyskeen kaksi kertaa mahdollisimman niukasti (supervuorossa ja kotiutuslyöntikilpailussa) ratkaisevissa nousupeleissä. Kaiken kaikkiaan kausi oli kuitenkin Jyskeen nuorelle ryhmälle täydellinen, vaikka nousu sarjaporrasta ylemmäs oli siis enemmän kuin lähellä. Menestyksen arvoa nostaa myös se, että puolet joukkueesta oli vielä C-tyttöikäisiä.

Vuoden tulokasTeresa TapaniTeresa oli Jyskeen ringeten B-joukkueen kantavia voimia kaudella 2019–2020. Keväällä päättyneessä ringeten SM-sarjassa Teresa laittoi rinkulan verkkoon 15 kertaa ja syöttöpisteitä kertyi 10 ennen kuin kausi keskeytettiin. Kauden päätteeksi Teresan kaulaan ripustettiin SM-hopeamitali. Tosin mitalit jaettiin tällä kertaa senhetkisen sarjasijoitusten perusteella, kun varsinaisia pudotuspelejä kaudella ei päästy pelaamaan. Nyt käynnissä olevalla kaudella Teresa on jälleen ollut tärkeä osa Jyskeen B-ringeten joukkuetta. Tämän kauden SM-karsintasarjaa pelattiin syyskaudella 2020 12 ottelua ja Teresan sarakkeessa komeilevat huipputehot 28+14. Teresa kuului myös naisten ringeten Ykkössarja-joukkueeseen syyskaudella. Vahva sisääntulo naisten joukkueeseen ja selkeä profiilin nosto vuoden 2020 aikana. Teresa on mukana U18-maajoukkueessa.

Vuoden 2020 urheilijaJoni Vainio-KailaJoni sijoittui Turun Kalevan Kisoissa 400 metrin aidoissa neljänneksi. Huolimatta seitsenvuotisen mitaliputken katkeamisesta Joni on edelleen seuran yleisurheilijoiden ykkönen. Jonin kesän paras aika 52,14 on kauden Suomen neloistulos.

Jonin merkitystä seuratoiminnassa lisää yleisurheilujaoston kesätyöntekijän roolin venyttäminen lähes kokovuotisen toiminnanjohtajan tyyppiseksi. Edelleen Jonin mukanaolo nuorten harjoituksissa ja kilpailuissa tarjoaa terveen mallin nuorten esikuvana.