Uusi hengityskone lisää Tyksin koronavalmiutta – Huippulaatuinen kone lahjoituksena

0

Turun yliopistollinen sairaala (Tyks) on saanut lahjoituksena huippulaatuisen hengityskoneen. Laite lisää Tyksin valmiutta vaikeiden keuhkovaurioiden hoidossa.

Varsinais-Suomen Maakuntasäätiö myönsi avustuksen hengityskoneen hankkimiseen viime syksynä. Tyks hankki laitteen säätiön 29 500 euron avustuksella.

Tyks kertoo tiedotteessaan, että uusi, moderni kone täydentää koronapotilaan hoidon valmiutta.

Teho-osasto on varautunut tarvittaessa lisäämään merkittävästi hoitopaikkojaan koronapandemian vuoksi. Monen maan yhtäaikaisen varautumisen vuoksi hengityskoneista oli kova kilpailu.

– Saimme uuden huippulaitteen tilanteessa, jossa hengityskoneet olivat lopussa monelta valmistajalta, teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen kuvaa.

Koronan aiheuttaman sairauden hoidossa uuden sukupolven laitteiden ominaisuudet tulevat tarpeeseen.

– Koronapotilaitten keuhkovaurio on erittäin vaativa ja sen hoidossa modernin laitteen hyvät ominaisuudet ovat eduksi. Potilaan ennusteeseen voi vaikuttaa, että käytetään niin sanottua säästävää ventilaatiota, hän kertoo.

Tyksin teho-osastolla on hengitysavusteisen hoidon valmius jatkuvasti 24 potilaalle. Hengityslaitteita on yli 30, ja näistä viisi on kaikkein monipuolisimpia laitteita.

– Halusimme osallistua yhteisen koronaepidemian uhan torjumiseen tällä laitehankinnalla. Säätiömme on yleishyödyllinen toimija, jonka toiminta-ajatukseen tämä hankinta sopi, puheenjohtaja Timo Merilahti kertoo.