Abien luku-urakka loppusuoralla

0
Korona ei ole juurikaan vaikuttanut Santeri Heinosen valmistautumiseen kirjoituksia varten.

Tinja Jalonen

Kevään ylioppilaskirjoitukset lähestyvät. Abiturienteilla on enää noin viikko aikaa valmistautua niihin.

– Ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt muuttaa kevään 2021 koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaetaan neljäksi koepäiväksi ja matematiikan koepäivä jaetaan kahdeksi koepäiväksi, kertoo Laitilan lukion koulusihteeri Minna Laine.

Laitilan lukion kolmannen vuoden opiskelija Santeri Heinonen kirjoittaa nyt keväällä lyhyen matematiikan, äidinkielen sekä kemian. Viime syksynä hän kirjoitti maantiedon ja pitkän englannin.

Santeria motivoi lukemaan se, että hän pääsisi jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Parhaiten hänellä sujuu opiskelu omassa huoneessa tai olohuoneessa, mielellään hiljaisuudessa.

– Toivoisin saavani arvosanoja keskiarvoni mukaan, joten L:n paperit ovat hieman liian kaukana, Santeri kertoo.

Lukiossa parasta ovat hänen mielestään olleet kaverit, sekä vanhojen tanssit, jotka hän tanssi sekä ensimmäisenä että toisena vuonna. Koronan vuoksi kuitenkin penkkarit ja muut tapahtumat peruttiin, joten abivuosi jäi niiden osalta hieman vajaaksi. Lukion jälkeen Santerin suunnitelmissa on lähteä heinäkuussa armeijaan.

Suvi Haijanen lukee parhaillaan äidinkielen, psykologian sekä matematiikan kirjoituksia varten. Viime syksynä hän kirjoitti terveystiedon ja keväällä ruotsin sekä englannin.

Häntä motivoi lukemaan hyvien arvosanojen tavoittelu. Suvin mielestä paras opiskeluympäristö on hänen oma huoneensa.

Suvi ei ole osallistunut ylimääräisille abikursseille.

– Ilman tätä koronatilannetta näkisin kavereitani enemmän, joten nyt lukemiselle on jäänyt hyvin aikaa ja se on sujunut paremmin, Suvi kertoo.

Hän uskoo kirjoituksien sujuvan melko hyvin. Parasta lukion aikana ovat Suvin mielestä olleet uudet kaverit, pieni ja mukava lukioympäristö sekä itselle sopivien opiskelutekniikoiden löytäminen. Hänen suunnitelmansa lukion jälkeen ovat vielä hieman auki.

Anna Hemmilä kirjoitti syksyllä pitkän englannin, saksan ja biologian. Nyt keväällä hänellä on vielä edessään pitkän matematiikan, kemian, äidinkielen sekä ruotsin kirjoitukset. Hän on tehnyt lukusuunnitelman helpottaakseen luku-urakkaa, jotta tietää milloin ja mitä lukea.

Annaa motivoi lukemaan se, että saisi mahdollisimman hyvät arvosanat. Hän tykkää lukea eniten kotonaan.

Anna osallistui myös kaikille koulussa olleille abikursseille. Korona ei ole suuremmin vaikuttanut hänen valmistautumiseensa kirjoituksiin, mutta hän pitää kuitenkin omaehtoista karanteenia ja välttää ylimääräisiä kontakteja. Tämän myötä Annalle on jäänyt myös enemmän aikaa opiskella.

– Toivon kirjoituksien sujuvan mahdollisimman hyvin, Anna sanoo.

Parasta lukiossa hänen mielestään olivat vanhojen tanssit, jotka onneksi saatiin pitää. Lukion jälkeen Anna toivoo pääsevänsä kauppakorkeakouluun, johon hän hakee keväällä.

Ylioppilaskirjoitukset

TI 16.3. Äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe
TO 18.3. Vieras kieli, lyhyt oppimäärä
PE 19.3. Äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe
MA 22.3. Vieras kieli, pitkä oppimäärä
TI 23.3. Matematiikka, lyhyt oppimäärä
KE 24.3. Matematiikka, pitkä oppimäärä
TO 25.3. Biologia, filosofia, psykologia
PE 26.3. Fysiikka, historia
MA 29.3. Toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä
TI 30.3. Maantiede, uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi
KE 31.3. Kemia, terveystieto