Anttilan talolla uusi ulkoasu – Luvassa uutta toimintaa

0
Rakennuksen ulkovärityksen kanssa on pientä vääntöä, mutta lopulta värit ovat sellaiset kuin Kivimäki halusi.

Arto Kanerva

Laitilan kaupunki yrittää päästä eroon vanhoista kiinteistöistään ja on siinä hyvin onnistunutkin. Viime kesänä meni kaupaksi Anttilan talo, jonka osti aikaisemmin pääkaupunkiseudulla ja Turussa asunut Ulla Kivimäki.

Kivimäki on koulutukseltaan arkeologi, historian elävöittäjä, muinaisteknikko, taiteilija ja kuvataideopettaja. Ideoita ison talon käyttöön häneltä löytyy.

– Muutin tänne Turusta talo edellä, sillä en tuntenut täältä ketään ennestään. Mukava paikka tämä Laitila tuntuu olevan, vaikka meri ei aivan vieressä olekaan ja olen sen läheisyyteen aina tottunut.

Talo on rakennettu vuonna 1920 aikaisemmin samalla paikalla olleen, mutta palaneen rakennuksen tilalle, kunnanlääkärin asunnoksi. Tilaa talossa riittää 400 neliötä ja vielä vintillä 50 neliötä. Kivimäen mukaan huoneita on 8–11, vähän miten laskee. Taloa ostaessa niitä oli 8, mutta jos kaikki pienemmätkin tilat lasketaan huoneiksi, päästään lukuun 11.

– Annoin ensi töikseni talolle 100-vuotislahjaksi uuden ulkomaalauksen, mutta sen valmistuminen oli pienen väännön takana. Rakennus on Museoviraston suojelukohde ja ely-keskus halusi säilytettäväksi entisen värityksen. Mielestäni talo kuitenkin edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia, johon kuuluvat vaaleat värit, kuten vaalean keltainen ja valkoinen.

Tilannetta auttoi osaltaan, kun lähellä asuva Helena Nurminen toi minulle 20-luvulta peräisin olevan vanhan valokuvan, jossa näkyivät selvästi valkoiset ikkuoiden peitelaudat, Kivimäki kertoo.

– Ollessani pihalla haravoimassa, tuli moni muukin ohikulkija juttelemaan ja kertomaan taloon liittyvistä muistoistaan. Sain kuulla tässä olleen vuosien kuluessa monenlaista toimintaa, kuten esimerkiksi päiväsairaala, käsityökeskus, työttömien toimintaa, kuvataidekoulu sekä Marttojen toimintaa.

Anttilan talo on uuden omistajansa mukaan ikäänsä nähden hyvässä kunnossa.Ulkopuolta kunnostettaessa muutama hirsi piti vaihtaa ja ulkolaudoitus tehdä osittain uusiksi, mutta mitään suuria ongelmia ei tullut vastaan.

Kivimäki aikoo itse asua talon yläkerrassa, mutta alakerran punainen sali, pieni kustavilainen sali ja iso ruokasali antavat mahdollisuuden erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, kunhan sellaisia taas joskus saa järjestää.

Kirkkokin on sopivan lähellä, suoran tien toisessa päässä. Seinillä on Kivimäen omia maalauksia, ja lisäksi hänellä on työn alla pieni näyttelytila, johon on suunnitteilla ainakin alkuun tuoda esille vanhoja postikortteja ja valokuvia.

– Sisätilojen kunnostaminen jatkuu vanhaa kunnioittaen. Laittamista ja maalaamista riittää, vaikka osa lattioista ja kaakeloinneista on jo uusittu. Ikkunoiden elävään vanhaan elävään lasipintoihin olen erityisen tyytyväinen. Sääli vain että kolme ruutua on rikki, mutta yllätyksekseni kuulin, että sellaisia saa täältä Laitilasta. Huonekalujakin tarvitaan vielä ja varsinkin tuohon isoon ruokasaliin pitäisi jostain löytää muutama kymmenen yhteensopivaa tuolia.

Vanha, mäen päällä oleva hirsitalo on omistajansa mukaan hyvässä kunnossa. Se on viihtyisä ja valoisa, ja talolla on omanlaisensa rauhaisa ja hyvä henki. Yläkerrassa muutama muuttolaatikko odottaa vielä purkamista. Kivimäki nauraa viihtyvänsä aika paljon alle 10 neliön makuuhuoneessaan, vaikka talossa on tilaa näin paljon.

Anttilan taloon pääsee tutustumaan (turvavälit huomioiden) lauantaina 20.3. kello 11–15. Sisään pääsee ovikelloa soittamalla.