Erkin ensimmäinen on nyt Vihtorin Kymppi – Keskustan pitää olla uskottava niin, että pieni hurautus kylän läpi kertoo viihtyvyydestä

0
Hissi nostaa Markku Heinosen tavaratalonsa toiseen kerrokseen.

Jussi Vaajasaari

Laitilan keskustan mitä parhaimmalla myyntipaikalla seisoo kaupungin ensimmäinen tavaratalo. Se on kookas ja avara. Kadunpuoleiset suuret ikkunat antavat valoa yhtä aikaa kahteen kerrokseen. Talon rakennutti kauppias Erkki Rantapere vuonna 1962. Rantaperen K-halli sai pitkään olla Laitilan ainoa moderni valintamyymälä.

Nykyisin tavaratalon nimi on Vihtorin Kymppi. Nimi tulee osoitteesta Vihtorinkatu 10. Rakennuksen nykyinen omistaja on liikemies Markku Heinonen. Talossa on käynnissä perusteellinen uudistusremontti.

– Hieman on vielä uudistaminen kesken. Talon rakenteet ovat vankat ja yllättäen erinomaisen mittatarkat, sanoo Markku Heinonen.

Vanhojen ulko-ovien tilalle asennetut sähkötoimiset liukuovet antavat linjakkaalle tavaratalolle modernin ilmeen. Liukuovet aukeavat vähä-äänisesti. Tuulikaapista avautuu näkymä tavaratalon molempiin kerroksiin. Ylimmän kerroksen uusituissa tiloissa ovat juuri aloittaneet LVI Kuusisto Oy ja AmiPro Service.

– Näin hyvää kauppapaikkaa ei tarvitse markkinoida, tämä houkuttelee yrittäjiä. Omaa tilaa ei kannata rakentaa, jos vuokrahinnat ovat pieniä, laskeskelee Markku Heinonen.

Portaitten vieressä kiiltelee lasiseinäinen hissi. Hissin sijoittaminen sisäänkäynnin yhteyteen on onnistunut mainiosti. Erkki Rantapere rakennutti tavaratalonsa sisäänkäyntiin kolmet portaat. Yhdet vievät alakertaan, ja kahdet veivät yläkertaan. Hissi rakennettiin toisten yläkertaan menneitten portaitten paikalle.

– Tarkoitus on saada saman katon alle toisiaan tukevat liikkeet ja luoda tiloihin kauppiasyhteisö. Tästä tulee pieni kauppiastavaratalo, lupaa Markku Heinonen.

Rantaperen tavaratalo on rakennettu puolen hehtaarin tontille. Siinä on 3000 neliömetrin kokoinen sisäpiha. Rakennuksessa on tilaa 2700 neliömetriä, josta lämmintä tilaa on 1400 neliömetriä.

– Myymälätilan lisäksi on vuokrattavissa lämmintä ja kylmää varastotilaa sekä pihatilaa vaikka pihamyymälälle. Ja avariin käytävätiloihin mahtuu markkinoitsijoita ja konsulentteja, valottaa Markku Heinonen tilojen runsautta.

Myymälätiloja on vuokrattavissa kaiken kokoisia 300 neliömetristä 30 neliömeriin.

– Meillä on kilpailukykyiset vuokrahinnat, jotka tukevat yrittäjyyttä. Ja aloittajien kanssa joustetaan, lupaa Markku Heinonen.

Suurten kauppakeskusten vetovoima on Markku Heinosen tiedon mukaan jo vähentynyt, ja pienten kivijalkamyymälöitten suosio on palaamassa. Pienissä on nopea palvelu ja parkkipaikka lähellä.

– Laitilassa liikkeet alkavat olla hajaantuneena ympäri kylää, mutta kunnallisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa asiantilan korjaantumiseen. Keskustan pitää olla uskottava niin, että pieni hurautus kylän läpi kertoo viihtyvyydestä, visioi Markku Heinonen.

Markku Heinonen haaveilee jo kolmannesta kerroksesta, vaikka hissi meneekin vasta toiseen kerrokseen. Tavaratalo on alunperin rakennettu niin, että kolmatta kerrosta varten ovat kaikki tukirakenteet valmiina.

– Kadulle päin tulisivat asuntojen katetut lasiverannat, visioi Markku Heinonen.

Tavaratalo siirtyi rautakauppaa pitäneiltä Aaltosen veljeksiltä vuonna 2009 Markku Heinosen omistukseen.

Tammisto-yhtiöt ja Markku Heinonen

Markku Heinonen, 53, on kotoisin Laitilan Katinhännästä. Hän asuu perheineen Euran Honkilahdella.

Suoritettuaan oppivelvollisuutensa Markku Heinonen sai ensimmäisen työpaikkansa Erkki Rantaperen tavaratalosta, Vakka-marketista. Talon alakerrassa toimi silloin Pentti Koskelaisen rauta- ja maataloustarvikemyymälä Rakema. Yläkerrassa toimi Martti Marttilan yleistavaratalo Viirikukko. Sittemmin Markku Heinonen on työskennellyt muun muassa tuulilasitehtaalla, liha-alalla ja puutavaratuotannossa.

Markku Heinonen aloitti vuonna 1990 työnteon Tammiston puun palveluksessa Hinnerjoella. Oltuaan yrityksen tehtävissä vasta puoli vuotta hän osti yhdessä työkaverinsa kanssa koko puunjalostuslaitoksen.

Sittemmin toiminta on monipuolistunut ja laajentunut. Mukaan on tullut muitakin puuta käsitteleviä laitoksia.

Nykyisin Markku Heinonen omistaa ja johtaa useita erilaisia puuta jalostavia tuotantolaitoksia. Ne sijaitsevat Kaskisissa, Parkanossa, Mäntässä, Vilppulassa ja Kuhmoisissa. Hinnerjoella on näiden Tammisto-yhtiöitten pääkonttori. Niiden yhteinen jalostuskapasiteetti, 500 000 kuutiometriä vuodessa, on Suomen suurin.

Markku Heinosen puunjalostuslaitosten tuotanto kattaa kaikki rakentamisessa tarvittavat puutuotteet pienimmistä rimoista suuriin kannatuspalkkeihin. Vuonna 2020 Tammisto-yhtiöitten liikevaihto oli yli 30 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 Puupalkinnon sai Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja uudistaminen. Palkinnon saajien mukana oli Tammisto-yhtiöissä kehitetty kestävä ja paloturvallinen kivipuu.

– Me teimme kivipuusta Olympiastadionille 500 kilometriä alakatetta, mainitsee Markku Heinonen esimerkin toiminnan volyymista.