HKScan palkitsi laitilalaisen Juho Aulan vuoden sikatuottajana

0
Kesällä Juho Aula tarjoaa työtä kokopäivätoimisille kausityöntekijöille ja koululaisille. Kuva: Roni Lehti

HKScan palkitsi Suomessa vuoden sikatuottajana Juho Aulan, joka on kehittänyt tilansa porsaslaatua. Juho Aulalla on Laitilan kupeessa 90 emakon porsastila, jossa on siirrytty HKScanin suosittelemaan kolmen viikon ryhmäporsitukseen, mikä mahdollistaa tasalaatuisempia porsasryhmiä.

HKScan valitsi Juho Aulan vuoden sikatuottajaksi, koska Juho on kehittänyt tilallaan myös genetiikkaa, rehustusta, eläinten kasvatusolosuhteita ja eläinterveyttä. Tilan tuotostasot ovat hyvät ja yhteistyö HKScanin tiimin kanssa aktiivista.

Ympäristövaikutuksia Juho Aula huomioi tilallaan esimerkiksi pitämällä pellot ympäri vuoden kasvipeitteisenä kylvämällä kerääjäkasveja perunapeltoihin ja viljelemällä syysviljoja. Kohtuullisen lyhyestä, 2,5 vuoden, tilanpitokokemuksesta huolimatta Juho Aula on osoittanut kykynsä johtaa ja kehittää tilaansa eteenpäin.

HKScan painotti tänä vuonna vuoden sikatuottajan valinnassa myös tilan tuotannon monipuolisuutta, koska kaikilla tiloilla ei ole mahdollisuutta laajentaa tuotantoaan esimerkiksi taajaman läheisyyden vuoksi. Juho Aulan tilalla tuotetaan porsaiden lisäksi nippuporkkanoita ja varhaisperunoita.