Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty– Kodin siivoussuunnitelma auttaa tarttumaan toimeen

0
Raikaskodin yrittäjä Päivi Kiveinen suosii eri värisiä liinoja eri huoneisiin.

Katse kiertää oman kodin nurkkia. Villakoiria, vaatteita, leluja, käsipainot ja joltain pudonnut makaroni ruokapöydän vieressä. Katse kohoaa ja tavoittaa liesituulettimen. Milloinkohan se on viimeksi puhdistettu? Mistähän sitä aloittaisi…

Yrityksissä tulee olla siivoussuunnitelma. Muutama vuosi takaperin Raikaskodin yrittäjä Päivi Kiveinen alkoi pohtia, olisiko suunnitelmasta hyötyä myös yksityiskodeissa.

– Siivoaminen ei tunnu kivalta, koska ei oikein tiedä, mitä kuuluu tehdä. Saattaa myös olla, ettei työhön oikein uskallakaan tarttua, kun ei tiedä, miten se tehdään oikein, Kiveinen kertoo.

Silloin valmis suunnitelma auttaa tarttumaan työhön. Siivoussuunnitelma auttaa myös, jos koti ja sen materiaalit ovat uusia eikä vanhat siivouskonstit enää sovikaan uusituille pinnoille.

Siivoussuunnitelma on juuri niin yksityiskohtainen kuin sen teettäjä toivoo. Joku voi haluta suunnitelman, jossa tehtävät on aikataulutettu tarkkaan. Toisille riittää listaus siitä, mitä on hyvä tehdä viikottain, kuukausittain tai harvemmin.

Suunnitelmasta voi olla apua myös ihmiselle, joka ei ole tottunut huolehtimaan kodistaan itse. Tällainen henkilö voi olla esimerkiksi yllättäen yksin jäänyt ikäihminen tai vaikka opiskelemaan lähtevä nuori.

– Tai lapsiperhe, jossa tohinaa on muutenkin. Siivoussuunnitelma auttaa siinä, ettei asiaa tarvitsisi miettiä enempää vaan olisi selvät kuviot siihen, miten siivous hoidetaan.

Siivoaminen mielletään helposti sellaiseksi kotityöksi, jonka kaikki osaavat. Sitä se ei kuitenkaan ole, ja kun oppii siivoamaan oikein, tehtävän tekemiseen menee vähemmän aikaa eikä siihen tunnu olevan niin vaikea tarttua.

Kodissa on paljon paikkoja, joiden puhdistamista ei välttämättä tule aina ajatelleeksi.

– Moni ei tiedä, että liesituulettimen suodatin täytyy aika ajoin puhdistaa ja jääkaapin takaa täytyy myös imuroida.

On monia, jotka eivät pidä siivousta mieluisimpana ajanvietteenä. Epäjärjestys ja lika harmittavat, mutta töiden aloittaminen saattaa lykkääntyä. Epäsiisteys voi myös herättää suuttumusta.

Kiveinen toivoisi, että ihmiset eivät siivoaisi kiukkuisina.

– Moni sanoo, että siivosi sitten kun oli tarpeeksi kiukkuinen. Miksi kiukkuisena pitäisi siivota?

Suunnitelman myötä kaikki perheenjäsenet on helpompi ottaa mukaan siivoamiseen. Kun työt on selkeästi listattu, ne on myös helppo jakaa.

Suunnitelman tekemiseen menee suunnilleen 8–10 tuntia. Kaikki alkaa siitä, kun Kiveinen tulee kotiin tutustumaan ja haastattelemaan ihmisiä. Sen jälkeen tehdään suunnitelman raakaversio. Kiveinen näyttää, mihin mitäkin siivousvälinettä käytetään ja miten niistä huolehditaan.

– Siivousvälineet ansaitsevat arvostusta. Niistä täytyy pitää huolta ja niiden täytyy olla siistejä. Likainen moppi ei puhdista lattioita.

Kiveinen opastaa myös siivousaineiden hankinnassa ja huomauttaa, ettei kotiin tarvita kovin suurta arsenaalia.

– Kun aineiden määrä on kohtuullinen, työn tekeminen selkeytyy ja se on helpompi hahmottaa.

Tarvittaessa Kiveinen näyttää kädestä pitäen esimerkiksi vessan siivoamisen.

– Vessan siivoaminen on monelle sellainen, etteivät he tiedä, miten se kuuluisi tehdä hygieenisesti ja turvallisesti ja mitä aineita siihen kannattaisi käyttää.

Kolme vinkkiä kotisiivoukseen

Siivousliinat kannattaa jaotella värin mukaan: Esimerkiksi punainen vessaan, vihreä keittöön ja sininen muihin tiloihin.

Älä unohda liesituulettimen suodattimen tai kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistusta sekä jääkaapin takaa imurointia.

Älä anna turhien tavaroiden kerääntyä kaappeihin ja pöydille vaan vie ne heti omille paikoilleen.

RaikasKodin yrittäjä Päivi Kiveinen valmistui sisustussuunnittelijaksi joulukuussa Helsinki Design Schoolista. Uuden koulutuksensa myötä hän tarjoaa myös stailaussuunnitelmia yrityksensä kautta.

– Voin esimerkiksi auttaa verhojen valinnassa tai miettiä uudelleen huonekalujen järjestystä, jos joku ei itse pääse sisustuksessa alkuun.