Kananmunien kulutus kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia – Ravintosisältö tasapainossa

0
Kananmuna on pääsiäisen ravinteikas herkku. Arkistokuva: Arto Takala

TNS Kantarin kananmunabarometrin mukaan kananmunien kulutus kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna. Myös munavalmisteiden käyttö kasvoi melkein kolme prosenttia.

– Onhan kananmuna upea tuote. Kananmunan ravintosisältö on hyvin tasapainossa, siinä on proteiinia ja vain vähän hiilihydraatteja. Tästä syystä ei synny sokeripiikkiä, vaan verensokeri pysyy pitkään tasaisena. Proteiini tuo täyttävyyttä ja pitää pitkään nälän poissa, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Laitilan Kanatarhan tämän vuoden uutuus on Vastuullinen valinta -kananmuna. Nämä ovat vapaan kanan kananmunia ja ne tulevat kanalasta, minkä kaikessa suunnittelussa on hyödynnetty uusi teknologia, jonka avulla pystytään ottamaan ympäristöasiat entistä paremmin huomioon.

– Yksi tärkeä asia on tuottaa päästösäästöjä kuljetuksien osalta. Vapaan kanan kananmunat, joita kanat munivat pesiin, ohjataan suoraan kuljettimia pitkin laaduntarkkailuun ja siitä rasioihin. Tässä säästetään paljon energiaa. Tämän lisäksi kananmunat ovat entistä tuoreempia, kun ne lähtevät kuluttajille.

Munaxin toinen innovaatio on kanojen lannan kuivattaminen luomulannoitteeksi kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä.

– Eläinten hyvinvointi on meille niin itsestäänselvyys, että sen nostaminen esille jää aina välillä tekemättä. Kaikki tuottajamme tekevät tätä ihan ammatikseen ja onhan selvää, että vain hyvinvoiva kana tuottaa laadukkaat kananmunat.