Kaupungin korjausvelka on vähentynyt, mutta vielä riittää työtä

0
Rahaa on mennyt, mutta paljon on saatu aikaan. Tekninen johtaja Mika Raula kiittää päättäjiä määrärahoista ja on erityisen iloinen muun muassa siitä, että Varppeen koulun sisäilmaongelmista on päästy eroon.

Arto Kanerva

Kaupungille syntyy korjausvelkaa, kun aletaan säästää kiinteistöjen, teiden, vesijohto- ja viemäriverkoston tai tievalojen kunnossapidosta. Laitilan kaupungin tekninen johtaja Mika Raula kiittää päättäjiä siitä, että nämä ovat ymmärtäneet antaa määrärahoja, joiden turvin Laitilan korjausvelka on saatu rakennusten osalta reippaasti muutaman vuoden takaista pienemmäksi.

– Vielä vuonna 2017 rakennusten korjausvelkaa laskettiin olevan 9,5 miljoonaa euroa, kun nyt puhutaan enää reilusta 3,5 miljoonasta. Miljoonia on mennyt, mutta paljon on saatu aikaan.

Kaupungin korjausvelka ei ole vähentynyt vain remonttien ansiosta, vaan siihen ovat vaikuttaneet myös Winnovan vanhan toimistorakennuksen ja jätevedenpuhdistamon purkaminen sekä kiinteistöjen myyminen. Uudisrakentaminen on samalla pienentänyt kaupungin laskennallista korjausastetta, vaikkei se korjausvelan määrää ole laskenutkaan. Viime vuosina on rakennettu kaksi päiväkotia ja monitoimihalli.

– Olemme myyneet Anttilan talon, Koveron koulun, Heinikkalan navetan, Myllymäen asuntolan ja pari omakotitaloa. Myynnissä ovat vielä Terveystalo, Meijeri ja Pähkinäpensaan päiväkoti.

Raula muistuttaa, ettei isojen remonttien valmistuminen yksin riitä, vaan vuosittain pitää löytyä rahaa ylläpitoon ja pieniin korjauksiin, ettei korjausvelka taas lähden kasvamaan.

Rakennuksen arvo alkaa tippua heti valmistumisen jälkeen, mutta säännöllisillä kunnossapitotöillä sen arvo saadaan pidettyä hyvällä tasolla. Pelkkää rakennuksen ikää ei kannata tuijottaa, sillä vanhakin rakennus voi olla hyvässä kunnossa, kunhan siitä on pidetty huolta, Raula toteaa.

– Usein korjausvelan mielletään liittyvän vain rakennuksiin, mutta yhtä lailla siihen tosiaan kuuluvat myös muun muassa tiestö sekä vesi- ja viemäriverkosto. Laitilassa riittää vielä tekemistä kaikilla osa-alueilla, mutta esimerkiksi kaikkien katuvalojen pitäisi olla kunnossa parin vuoden kuluessa.

Kaupungintalon ja Varppeen koulun remontit ovat vielä kesken, Lukutuvan ja terveyskeskuksen osalta työt on saatu valmiiksi. Raulan mukaan isoja töitä on vielä tulossa, kuten Urheilutalo, Winnova ja 8-tien yrityskeskus. Winnovan ja 8-tien yrityskeskuksen osalta työt ovat jo käynnissä.

– Olemme tehneet pitkän tähtäimen suunnitelman, jossa ovat mukana kaikki kunnan omistamat rakennukset. Tämä sitten antaa mahdollisuuden valmistautua tuleviin kunnostustarpeisiin ja suunnitella niitä rauhassa.

Yhteenvetona Raula toteaa, että Laitilassa tilanne korjausvelan suhteen on paljon parempi kuin monessa muussa kunnassa. Hän muistuttaa että kunnossapitotyön pitää olla jatkuvaa toimintaa ja mielellään ennakoivaa, että vältettäisiin kalliit yllätykset. Tästä on hyvä jatkaa, toteaa Raula summatessaan asiat yhteen.