Kontaktien minimointi ratkaisevassa asemassa koronaepidemian hillitsemisessä – Tilanteen heikkeneminen näkyy jo Tyksin osastolla

0
Arkistokuva: Marttiina Sairanen

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä piti ylimääräisen kokouksen tänään 4.3. ja teki täsmennyksiä suosituksiin koronan leviämisen hillitsemiseksi. Kaikkia tarpeettomia kontakteja on vältettävä.

– Jokaisen meistä on syytä pysähtyä miettimään, mitkä arjen kontakteista voisi vielä jättää pois. Meillä kaikilla on varmasti vielä karsinnan varaa kontakteissa liittyen työhön, asiointiin ja sosiaalisiin kohtaamisiin niin ikävältä kuin tämä nyt tuntuukin, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Koronakoordinaatioryhmä antoi uuden suosituksen, että kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Tämäkin liittyy siihen, että kontaktien määrä kaikissa mahdollisissa tilanteissa saadaan minimiin.

Vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastaminen ryhmässä on edelleen sallittua, mutta lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät ole sallittuja. Nuorisotilat voidaan edelleen pitää auki edellyttäen, että huolehditaan koronaturvallisista järjestelyistä. Tiloissa sallittava henkilömäärä voidaan harkita paikallisesti tilojen koon ja muiden olosuhteiden mukaan.

Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa aiemman käytännön mukaisesti. Aivan välttämätön opetus voidaan toteuttaa lähiopetuksena, jossa sallitaan enintään kuuden henkilön ryhmäkoko. Koetilanteet on järjestettävä koronaturvallisesti, näitä koskien ei anneta erikseen suositusta enimmäishenkilömäärästä.

Kirjastojen toiminta voi jatkua, jos turvavälit ja muut koronatoimet toteutuvat.

Keskiviikkona 3.3. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri suositteli Lounais-Suomen aluehallintovirastolle (AVI) tartuntatautilain käyttöönotosta (58 g §) niin, että tiloja suljettaisiin asiakkailta ja osallistujilta väliaikaisesti mahdollisimman pian. Lounais-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa tänään asiasta tekemistään päätöksistä.

Kaikki suositukset ovat voimassa 28.3. saakka.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve kasvaa. Tyksissä on tällä hetkellä yhdeksän potilasta hoidossa koronavirustartunnan vuoksi. Näistä neljä on tullut sairaalaan viimeisten kahden vuorokauden aikana.

– Tilanne on huolestuttava ja tuoreet luvut ovat selkeä mittari siitä, että epidemiatilanne on pahenemassa. Sairaalahoidon tarve kasvaa. Nyt on syytä ottaa lisää toimenpiteitä käyttöön pysäyttämään epidemian leviämistä, sanoo Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila.

Koronan ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa sataatuhatta ihmistä kohden kasvaa yhä. Viimeisen 14 vuorokauden aikana se on 169. Positiivisten osuus viime viikon testatuista on noussut noin 5 prosenttiin.

Varsinais-Suomessa on varmistettu 55 koronan muuntovirustapausta. Näistä suurin osa, 53 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kaksi tapausta on Etelä-Afrikan varianttia.