Koronakoordinaatioryhmä: Lähiviikot ratkaisevat minkälainen on tuleva kesä – Tartuntojen määrä on kasvussa rajoituksista huolimatta

0
Arkistokuva: Riitta Salmi

Ravintoloiden sulku ei vielä näy koronatilastoissa. Koronatartunnat lisääntyvät edelleen voimakkaasti Varsinais-Suomen alueella. Rajoitusten ja suositusten käyttöönoton jälkeen epidemiatilanne on viime viikkoina vain vakavoitunut.

– Olemme olleet veitsenterällä jo viikkoja koronatartuntojen suhteen. Käytännössä kaikki työkalut koronan leviämisen ehkäisemiseksi ovat jo käytössämme, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja maakunnan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä.

Pietilän mukaan nyt on entistä tärkeämpää noudattaa ohjeita, käyttää maskia ja välttää turhia tapaamisia.

– Lähiviikot ratkaisevat minkälainen on Suomen kesä, sanoo Pietilä.

Viikko sitten alkaneet tiukemmat rajoitukset, esimerkiksi ravintoloiden sulku, eivät vielä näy tartuntojen määrissä.

– Vasta ensi viikolla voidaan mahdollisesti nähdä tehoa niistä, sanoo Pietilä.

Koronan ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon seurantajaksolla on nyt 226. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 189. Positiivisten osuus testatuista on hieman laskenut 4,9 prosenttiin.

Koronatartunnat ovat yleisempiä nuorten aikuisten ryhmässä, suurin osa tartunnoista Varsinais-Suomessa todetaan 20–24-vuotiailla. Toiseksi suurin ikäryhmä tartunnoissa ovat 25–29-vuotiaat ja kolmanneksi 30–34-vuotiaat.

Tyksissä on tällä hetkellä sairaalahoidossa 23 koronapotilasta. Viime viikolla määrä kasvoi. Viikonlopun ja alkuviikon aikana tilanne on kuitenkin pysynyt tasaisena.