Lääkkeitä kuljetetaan tarvittaessa kotiin – Laitilan apteekit ovat helpottaneet erityisesti riskiryhmiin kuuluvien asiointia monin tavoin

0
Laitilan Ykkösapteekki on toimittanut lääkkeitä kotiin jo vuoden ajan. Apteekkari Saara Heininen vie usein itse lääkkeet perille. Lääkkeet täytyy kuljettaa kylmälaukussa, jotta ne eivät altistu lämpötilojen vaihtelulle.

Kun koronavirus lähti Suomessa leviämään vuosi sitten, molemmissa Laitilan apteekeissa ryhdyttiin toimiin. Kummankin apteekin kassoille ja asiointipisteille asennettiin pleksilasit, siivousta tehostettiin ja puhelinasiointi mahdollistui.

Puhelinasiointi ei ollut aikaisemmin mahdollista, koska siinä asiakkaan tunnistaminen on vaikeampaa. Koronan myötä ohjeistusta kuitenkin muutettiin.

– Täällä Laitilassa on aika vakiintunut asiakaskunta ja me tunnemme asiakkaat, mikä helpottaa puhelinasiointia, Laitilan Uuden Apteekin apteekkari Mervi Kaasinen kertoo.

Vuosi sitten huhtikuussa Kauppakadulla sijaitseva Laitilan Uusi Apteekki rakennutti asiointiluukun, jonka kautta riskiryhmään kuuluvat voivat asioida poikkeamatta liikkeessä.

– Ennen kuin asiointiluukku valmistui, toimme lääkkeitä myös parkkipaikalle, mutta nyt ihmiset ovat siirtyneet käyttämään luukkua, Kaasinen kertoo.

Asiointiluukusta voi myös noutaa sovitusti puhelimitse tilatut lääkkeet jo ennen apteekin avautumista kello 8 lähtien arkipäivisin.

Keskuskadulla sijaitseva Laitilan Ykkösapteekki avaa lähiaikoina verkkokaupan. Sen myötä tunnistautuminen ja maksu onnistuu helpommin. Lääkkeet voi noutaa sovitusti liikkeestä tai parkkipaikalta tai niille voi tilata kotiinkuljetuksen.

– Meillä on tarvittaessa mahdollista asioida myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Kannattaa soittaa ja kysyä, Laitilan Ykkösapteekin apteekkari Saara Heininen kertoo.

Kotiinkuljetuspalvelua on tarjolla molemmissa laitilalaisissa apteekissa. Palvelu on mahdollista tilata noin kymmenen kilometrin säteelle apteekista. Laitilan Ykkösapteekissa kotiinkuljetuksia tehtiin vuosi sitten keväällä runsaasti, ja edelleenkin niitä on joka viikko.

Laitilan Ykkösapteekin apteekkari Heininen hoitaa kuljetukset usein itse.

– Palvelua ovat käyttäneet pääasiassa ikäihmiset, Heininen kertoo.

Laitilan Uuden Apteekin apteekkari Mervi Kaasinen kertoo, että tänä keväänä aloitettu omana toimintana aloitettu kuljetuspalvelu tuo hyvän lisän riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden turvalliseen asiointiin.

– Laitilassa riskiryhmään kuuluvilla on myös usein läheisiä, jotka voivat asioida heidän puolestaan, hän lisää.

Toistaiseksi kummastakaan apteekista ei ole toimitettu lääkkeitä koronapotilaille, mutta senkin uskotaan onnistuvan ilman, että lääkkeiden toimittaja altistuu.

Tällaisessa tapauksessa apteekkiin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse.

– Ketään ei jätetä lääkkeittä, mutta lääkkeiden toimitus pitää tehdä niin, että suojaudutaan tartunnalta, Heininen kertoo.

Karanteenissa oleville Heininen on vienyt lääkkeitä ulos parkkipaikalle. Kela-kortin hän on tarkistanut esimerkiksi siten, että autossa istuva asiakas on näyttänyt sitä auton ikkunaa vasten.

– Lääkkeet on toimitettu ilman, että lääkkeiden viejän ja altistuneen välillä on ollut kontaktia, Heininen kertoo.

Koronavuosi on vähentänyt asiakkaiden määrää apteekeissa, mutta kummastakin apteekista kerrotaan, että kertaostokset ovat kasvaneet. Tämä kertoo siitä, että ihmiset pyrkivät keskittämään ostoksia.

– Korona näkyy meilläkin asiakasmäärissä. Lääkkeiden kohdalla on mahdollista jonkin verran poiketa toimitusväleissä. Lääkkeiden toimitusta koskevat tietyt säädökset, mutta niistä voidaan joissain tapauksissa poiketa, millä voidaan vähentää ylimääräisiä käyntejä apteekeissa, Kaasinen kertoo.

Kun viranomaiset alkusyksyllä suosittelivat maskien käyttämistä, ne otettiin käyttöön Laitilan kummassakin apteekissa. Myös asiakkaat käyttävät tunnollisesti maskia.

– Aika hyvin ihmiset käyttävät. Sellaiset, jotka eivät käytä, ovat poikkeus, Kaasinen kertoo.

Apteekkien henkilökunta käyttää Heinisen mukaan maskeja koko ajan, paitsi syödessä ja tauoilla. Taukotilojen suhteen on sovittu pelisäännöistä.

– Taukotilassa saa olla vain yksi kerrallaan, Heininen sanoo.

Koronavuoden aikana apteekkeihin on tullut myös uusia rutiineja. Molemmista apteekeista kerrotaan, että pinnat pyyhitään useita kertoja päivässä desinfioivalla liuoksella.

– Jokainen pyyhkii oman asiointipisteensä vähintään kahden tunnin välein, Kaasinen kertoo.