Laitilan kuntavaaliehdokkaat julki – entinen kaupunginjohtaja Jukka Alkio pyrkii valtuustoon

0
Kuntavaalien ehdokaslistat palautettiin tiistaina. Listoja on kuitenkin vielä mahdollisuus täydentää, sillä äkkipäätöksellä kuntavaalit päätettiin siirtää huhtikuulta kesäkuulle.

Kuntavaaleissa ehdolla olevien ehdokashakemukset on tiistaina toimitettu keskusvaalilautakunnille. Ehdokaslistoja voi täydentää vielä 4.5. saakka, sillä kuntavaaleja ei pahentuneen koronatilanteen vuoksi järjestetäkään huhtikuussa, vaan vasta 13. kesäkuuta.

Laitilassa on jätetty kaikkiaan 8 ehdokaslistaa ja yhteensä niillä on 79 ehdokasta.

Laitilan valtuustossa on 31 jäsentä ja nykyisistä valtuutetuista 11 ei ainakaan toistaiseksi ole asettumassa ehdolle. Pois ovat jäämässä esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja Tanja Raisto-Elo sekä muita konkaripoliitikkoja, kuten keskustan Juha Laurila, kokoomuksen Kyösti Kuronen ja Jussi Perkkola, demareiden Kari Laine ja Perussuomalaisten Lea Vainiotalo.

“Laitilassa on jätetty kaikkiaan 8 ehdokaslistaa ja yhteensä niillä on 79 ehdokasta.”

LAITILASSA keskustapuolue jätti tuttuun tapaan kaikkein runsaimman, 31 nimen, ehdokaslistan, mutta yllätyksiäkin lista tarjosi. Sellaisesta käynee hyvin ainakin se, että ehdolle kuntavaaleissa on asettunut Laitilan entinen kaupunginjohtaja Jukka Alkio. Hänen uransa kaupungin luotsina päättyi loppuvuonna 2017.

Keskustalla on nykyisessä valtuustossa 14 tuolia ja istuvista valtuutetuista 5 ei ole hakemassa ainakaan nyt julkistetun ehdokaslistan mukaan seuraavalle kaudelle. Paikkaa kaupunginvaltuustossa havittelevat muun muassa keskustan ryhmän puheenjohtaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Eero Kuisma ja hallituksen nykyinen puheenjohtaja Pekka Kuusisto.

SEURAAVAKSI eniten ehdokkaita, kummallakin 12, on sekä kokoomuksella että uudella Laitilan puolesta -ryhmällä.

Kokoomuksen neljästä nykyisestä valtuutetusta ehdolle vaaleissa asettuu puolet, niin yksi Laitilan kuntapolitiikan pitkänlinjan vaikuttajista Pauliina Haijanen kuin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Peltola.

Listalla on myös esimerkiksi kokoomuksen riveistä tämän valtuustokauden jälkeen historiaan jäävään Laitilan Omat -ryhmään siirtynyt Jarkko Männistö, joka putosi viime vaaleissa valtuustosta, mutta on edustanut ryhmäänsä kuluvan kauden hallituksessa.

“Ehdolle Laitilan valtuustoon on  edustajia kahdesta ryhmästä, joilla ei nyt ole valtuutettuja.”

UUDELLA Laitilan puolesta -yhteislistalla on kolme istuvaa valtuutettua: itsenäisyyspuoletta tällä valtuustokaudella edustaneet ja muun muassa avoimemman sekä osallistuvamman keskustelukulttuurin puolesta puhuneet Henri Aitakari sekä Janne Kuusisto sekä kokoomuksen kautta Laitilan Omiin siirtynyt Nina Arokoivu.

DEMAREILLA on listallaan 10 ehdokasta, joista neljä on istuvaa valtuutettua. Puolueella on nyt valtuustossa viisi edustajaa ja kaikki paitsi Kari Laine mielivät jatkokaudelle. Jatkokautta hakee myös puolueen puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Lehtola.

Demarilistalla näyttäisi olevan myös merkkejä uuden päättäjäsukupolven tulemisesta, sillä nykyisten demarivaltuutettujen Hanna Lahtosen ja Pertti Pokin kummankin lapset, Erika Lahtonen ja Wille Pokki, ovat niin ikään asettuneet kuntavaaleissa ehdolle.

KOKONAAN uusiksi näyttää menevän Perussuomalaisten edustus Laitilan valtuustossa, sillä kumpikaan istuvista valtuutetuista – Tommi Johansson ja Lea Vainiotalo – eivät ole ehdokaslistalla. Yksi kausi valtuustossa riitti siis ainakin toistaiseksi viime kuntavaalien ääniharavalle Tommi Johanssonille, jonka saamat reilut 200 ääntä etsivät tulevissa vaaleissa uutta osoitetta.

Perussuomalaisilla on koossa viiden ehdokkaan lista.

NYT VALTUUSTOSSA olevat yhden valtuutetun ryhmät, Pro Vakka-Suomi sekä vihreät, lähtevät vaaleihin lyhyillä listoilla ja kummallakin veturina on istuva valtuutettu.

Pro Vakka-Suomen ehdokaslistalla on 5 ehdokasta, ja mukana on myös valtuuston vanhin ja ryhmän perustaja Seppo Rinne. Myös Vihreän liiton ainoa valtuutettu Marja-Liisa Mutka on ehdolla ja hän on toinen vihreiden ehdokkaasta.

EHDOLLE Laitilan valtuustoon on nyt myös edustajia kahdesta sellaisesta ryhmästä, joilla ei tällä hetkellä valtuustossa ole edustajia. Liike Nytin listalla on yksi ehdokas, Jouni Gröhn. Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaaksi on asettunut kokoomusta aiemmin edustanut Ville Varjo.

 

Kuntavaaleissa ehdolle asettuneet

Suomen Keskusta:

Alkio, Jukka; Hautanen, Jouni; Hemmilä, Terhi; Jalonen, Katri; Kerttula, Pertti; Ketoniemi, Ari; Kinnala, Mika ; Kittamaa, Jaakko; Kiveinen, Veera; Kiviö, Juha; Kuisma, Eero ; Kuusisto, Pekka ; Kylä-Heiko, Tapio ; Laaksonen, Santeri; Lilja, Henna; Lukkala, Sari; Lähteenmäki, Markku; Nurminen, Sauli; Pilppula, Oskari; Saarela, Riikka ; Saari, Susanna ; Saloniemi, Olivia; Siirilä, Anniina; Sukari, Elina; Tiits, Tiina; Toivola, Mika ; Uusikartano, Pauliina; Viherjälaakso, Katri; Viljanen, Matti ; Vuorela, Ilmari, Vuorio, Tuomas.

Kansallinen Kokoomus:

Aho, Virve; Haijanen, Pauliina ; Heininen, Harri; Honkanen, Hannu; Koskinen, Lea; Kupiainen, Jarkko; Männistö, Jarkko; Peltola, Heikki ; Sjölund, Martti; Solovjova, Olga, Uusikartano, Tiina; Vähätalo, Martti.

Laitilan Puolesta:

Airola, Sanna; Aitakari, Henri ; Arokoivu, Nina ; Flinkman, Hannele; Frangén, Milla; Jalonen, Jesse; Kuusisto, Janne ; Kuusisto, Tarja; Lohisto, Jukka; Raittinen, Juha; Rantala, Jenni; Syrén, Tuija.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue:

Elo, Paula; Huunonen, Riikka; Kiveinen, Jari ; Lahtonen, Erika; Lahtonen, Hanna ; Lehtola, Seppo ; Parkkali, Pasi; Pokki, Pertti ; Pokki, Wille; Urhonen, Veikko.

Perussuomalaiset:

Mäkilä, Simo; Rantanen, Timo; Sillantie, Jari; Toivola, Pasi; Aittakari, Jouko.

Pro Vakka-Suomi:

Aalto, Ville; Alavesa, Heikki; Rinne, Joonas; Rinne, Seppo; Vainio, Aki.

Vihreä liitto:

Huuhka, Mika; Mutka, Marja-Liisa.

Liike Nyt:

Gröhn, Jouni.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue:

Varjo, Ville.

Kuntavaaliehdokkaista tummennettu nyt valtuustossa olevien ehdokkaiden nimet.