Laitilan tilinpäätös ei valmistunut lain asettamassa määräajassa – Sarastia ei ole toimittanut riittäviä tilinpäätöstietoja

0
Laitilan kaupunkia on kohdannut täysin poikkeuksellinen tilanne, sillä sen tilinpäätös ei ole valmistunut eikä hallitus siten voinut käsitellä sitä maanantain kokouksessaan.

Laitilan kaupunginhallitus ei voinut maanantaisessa kokouksessaan käsitellä kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä, sillä tilinpäätös ei ole vielä valmistunut. Tilanne on täysin poikkeuksellinen.

Kuntalain mukaan tilinpäätös tulee käsitellä kunnanhallituksessa tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Laitilan kaupungin tilinpäätöstä ei enää ennätetä maaliskuun aikana käsitellä eikä tilinpäätös ole valmistunut lain asettamassa määräajassa.

LAITILAN Sanomat uutisoi 19. maaliskuuta kaupungin tilinpäätöksen olevan edelleen pahasti kesken. Laitilan kaupunki on ulkoistanut pääkirjanpitonsa ja ostanut palvelun Sarastia Oy:ltä syyskuusta 2019 lähtien. Ostopalvelussa on kuitenkin ollut vakavia ongelmia, joiden vuoksi tilinpäätöskään ei ole valmistunut.

“tilinpäätöstä ei voida hyväksyä, koska Sarastialta ei ole saatu riittäviä tilinpäätöstietoja”

Laitilan talousjohtaja Marika Silvennoinen kertoi parin viikon takaisessa haastattelussa pitävänsä mahdollisena, ettei kaupungin tilinpäätös ehdi valmistua määräajassa. Sarastian ongelmien taustalla ovat muun muassa riittämättömät henkilöstöresurssit.

HALLITUKSEN oli määrä hyväksyä viime vuoden tilinpäätös maanantaisessa kokouksessaan – tosin sillä edellytyksellä, että tilinpäätös ylipäänsä ehtii valmistua hallituksen kokoukseen mennessä. Koska näin ei käynyt, hallituksen esittelijänä toimiva kaupunginjohtaja Lauri Kattelus veti asian pois listalta.

Hallitus toteaa ykskantaan, että tilinpäätöstä ei voida hyväksyä, koska Sarastialta ei ole saatu riittäviä tilinpäätöstietoja päätöksentekoa varten.

KAUPUNGINJOHTAJA Lauri Kattelus sanoo, ettei tuskin voi liikaa korostaa, miten pettynyt Laitilan kaupunki on syntyneeseen tilanteeseen.
– Tämä on todella ikävä tilanne ja etenkin, kun tämä tilanne yllätti kaupungin täysin. Emme siis saaneet Sarastialta hyvissä ajoin tietoa siitä, että tilinpäätös ei tule valmistumaan ajallaan. Luotimme liikaa tahoon, jolta ostimme palvelua.
Kaupungin yhteistyö Sarastian kanssa ei pääkirjanpitopalveluiden osalta jatku, vaan Laitila on rekrytoimassa kaksi omaa kirjanpitäjää mahdollisimman pikaisesti.
Kattelus luonnehtii valitettavassa tilanteessa olevan se hyvä puoli, että se ei lyö kapuloita kaupungin operatiivisen toiminnan rattaisiin.
– Niin harmillinen kuin tämä kaupungista riippumaton tilanne onkin, niin se ei onneksi kuitenkaan vaaranna mitään.

KATTELUS kertoo, että Sarastialla on ollut koko ajan tieto siitä, mihin mennessä kaupungin tilinpäätöksen tulisi valmistua.
– Mutta Sarastia ei ole edelleenkään pystynyt antamaan meille mitään päivämäärää, jolloin tilinpäätöksemme olisi valmis.
Kaupungin tavoitteena on saada tilinpäätös kaupunginhallituksen käsittelyyn 12.4. ja nyt kaupungin omat työntekijät yrittävät vauhdittaa mahdollisuuksiensa mukaan tilinpäätöksen valmistumista.
– Tilanne on täysin nurinkurinen, sillä me ostamme heiltä palvelua, jota meidän täytyy nyt itse tehdä, kaupunginjohtaja Lauri Kattelus päivittelee.
Vaikka kuntalain mukaan kunnanhallituksen on käsiteltävä edellisen tilikauden tilinpäätös maaliskuun loppuun mennessä, niin aikataulun ylittymisestä ei Katteluksen mukaan koidu kaupungille seuraamuksia.

Juttuun lisätty 31.3. kello 14.15 kaupunginjohtajan kommentit.

Tilinpäätös

  • Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.
  • Hallitus antaa tilinpäätöksen tilintarkastajien tarkastettavaksi.
  • Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä.
  • Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi.
  • Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.