Laitilassa loukutetuilta kissoilta löytynyt vakavia tarttuvia sairauksia – vapaana ulkoilevien kotikissojen vointi syytä tarkistaa

0
MystiPeikoksi nimetty pitkäkarvainen kissa kuuluu Garpintien ja Vierumäen alueelta loukutettuihin kissoihin. Sen suussa oli pahoja mätäpaiseita ja haavaumia ja kaikki sen hampaat oli poistettava. Kissalla todettiin myös FeLV-tartunta. Toistaiseksi ennuste on, että kissa selviää. Kuva: MirriRescue

Laitilan kissaongelma ei näytä laantumisen merkkejä. Tällä hetkellä esimerkiksi Garpintien ja Vierumäen alueella elää villiintyneitä kissapopulaatioita, joissa on yhteensä useita kymmeniä kissoja.

– Kyseessä on massiivinen ongelma, kuvaa pääosin Laitilan ja Uudenkaupungin alueella toimivan Mirrirescuen puheenjohtaja Tiina Pirppu.

VAPAAEHTOISVOIMIN toimivat järjestöt ovat nostaneet ongelmaa esiin. Pirppu sanoo kissaongelman jäävän ihmisiltä helposti piiloon, sillä vapaana liikkuvan kissan usein oletetaan olevan jonkun lemmikki ja toisaalta villiintyneet kissat osaavat pysytellä piilossa.

– Me loukutimme viime vuonna esimerkiksi Kaivolassa lähes 30 kissaa, vaikka monen paikallisen mukaan mitään isompaa kissaongelmaa ei ollut. Nyt olemme muutaman viikon aikana loukuttaneet Vierumäen ja Garpintien alueella 20 kissaa, kertoo Pirppu.

– Meillä on kameraseurantaa Vierumäen ja Garpintien alueella, ja jatkuvasti kuviin tallentuu uusia yksilöitä. Oletammekin siellä olevan kaksi isoa kissapopulaatiota. Viime yönä saimme jälleen kuvaan neljä entuudestaan vierasta kissaa, hän kertoi maanantaina.

VIERUMÄEN ja Garpintien alueella loukutetuilta kissoilta on löytynyt vakavia sairauksia, jotka aiheuttavat kissoille kärsimystä.

”Koditon kissa näyttää usein aivan kotikissalta ja jopa rotukissalta.”

Pirppu kertoo, että kissoilla on esimerkiksi matoja, erilaisia tulehduksia ja mätäpaiseita sekä tuskallista kutinaa aiheuttavia väiveitä. Lisäksi toistaiseksi loukkuun on jäänyt yksi FeLV-positiivinen kissa. FeLV on herkästi tarttuva kissan leukemiavirus, joka aiheuttaa kasvaimia sekä tulehduksia. Se johtaa pahimmillaan kuolemaan.

– Alueella vapaana kulkevien kissojen turkit kannattaa pikaisesti tutkia mahdollisten väiveiden löytämiseksi. Suosittelemme myös FeLV-testausta vapaana ulkoileville kissoille.

Testi otetaan verikokeena, ja sen saa useimmilta eläinlääkäriasemilta.

PIRPPU muistuttaa, että vapaana ulkoilevilla leikkaamattomilla kotikissoilla on suurin vaara saada tauti villiintyneeltä kissalta.

– Taudit tarttuvat helposti kissojen paritellessa tai esimerkiksi kollien tapellessa.

Kodittomien kissojen elämä on usein kivuliasta. Pirppu kumoaakin jyrkästi harhakäsityksen, että kissa pärjäisi luonnossa omillaan.

– Sairaudet eivät tavallisesti näy kovin helposti päälle päin. Usein esimerkiksi hampaat ja suun alue on niin tulehtunut ja kipeä, että syöminen on hyvin tuskallista tai jopa mahdotonta. Tällainen kissa kuolee pikkuhiljaa ja kivuliaasti nälkään, ellei sitä ehditä pelastaa.

Laitilan Garpintien ja Vierumäen alueelta on loukutettu toistaiseksi 20 kissaa, joista yksi on tämä Rolleksi nimetty. Sen tassuissa oli pahat puremajäljet ja niihin hoidoksi määrättiin antibioottikuuri. Kuva: MirriRescue.

”Kuntienkin pitäisi herätä tilanteeseen”

Marraskuussa 2018 lähinnä Uudenkaupungin ja Laitilan alueen kissaongelmien vuoksi perustettu Mirrirescuen puheenjohtaja Tiina Pirppu sanoo yhdeksi Laitilan isoksi ongelmaksi sen, että leikkaamattomat kissat ulkoilevat vapaana.

– Koska ihmiset pitävät normaalina, että kissoja liikuskelee vapaana, niin villiintyneitä kissojakin luullaan kotikissoiksi. Koditon kissa näyttää usein aivan kotikissalta ja jopa rotukissalta, hän tietää.

– On myös ihan tavallista, että tällainen kissa näyttää suhteellisen hyvinvoivalta, vaikka niin ei olisikaan.

TIINA Pirppu sanoo, että villiintyneissä kissapopulaatioissa elää samoilla nurkilla jopa kymmeniä yksilöitä. Tällaisen populaation pelastamisessa pois luonnosta on kova työ.

– Suurin osa tekee tätä vapaaehtoistyönä ja oman työn ohessa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

Vapaaehtoisia kaivattaisiinkin yhdistyksiin kipeästi lisää.

– Laitilankin alueella toimii useampi yhdistys ja meillä kaikilla on sama ongelma eli pulaa on tiloista, sijaisperheistä, ihmisistä ja rahasta.

Pulaa on siis lähes kaikesta muusta paitsi luontoon hylätyistä kissoista.

”Osa alueen asukkaista jatkaa villiintyneiden kissojen ruokkimista, mikä vaikeuttaa loukutustyötämme.”

VAPAAEHTOISET voivat osallistua vaikkapa vain yhteen loukutusoperaatioon, ryhtyä loukutettujen kissojen sijaisperheiksi tai osallistua luonnosta pelastettujen kissojen kuljettamiseen sijaisperheisiin.

Tiina Pirppu toivoo myös alueen kuntien ottavan vastuuta vaikeassa tilanteessa.

– Kuntienkin pitäisi todella herätä tähän tilanteeseen. Esimerkiksi valvontaeläinlääkäri tarvitsisi kipeästi lisää resursseja.

Valvontaeläinlääkärin puoleen Mirrirescue on kääntynyt myös yrittäessään taltuttaa Garpintien ja Vierumäen alueen kissaongelmaa.

– Osa alueen asukkaista jatkaa vetoomuksistamme huolimatta villiintyneiden kissojen ruokkimista, mikä vaikeuttaa loukutustyötämme. Valvontaeläinlääkäri ei pysty valitettavasti reagoimaan tilanteeseen nopeasti resurssien vähyyden vuoksi.

VAPAANA liikkuvia kissoja ei tulisi ruokkia, ellei niitä aio pelastaa pois luonnosta, muistuttaa Tiina Pirppu.

– Se vaikeuttaa sairaiden ja villiintyneiden kissojen pelastamista luonnosta. Meillä on omaa ruokintaa loukutusalueella, jotta saamme kissat pysymään alueella ja tulemaan loukkuun.

Moni ehkä ajattelee tekevänsä kissalle oikein, jos ryhtyy tämän ruokkijaksi.

– Pahimmassa tapauksessa tällainen kissa tekee sitten pentueen johonkin lähelle ja kissaongelma vain pahenee ja pahenee.

Mirrirescuen neuvot:

  • Puutu asiaan, jos pihaasi ilmestyy vieras kissa: ota se kiinni ja toimita löytöeläinsuojaan tai tee kissasta ilmoitus jollekin loukutuksia tekevälle yhdistykselle.
  • Leikkauta lemmikkikissasi.
  • Kissa voi elää onnellista ja hyvää elämää myös ilman vapaana liikkumista: – Aika harva ajattelee, että on normaalia, jos koira juoksentelee vapaana. Kissastakaan ei niin pitäisi ajatella. Kissa voi ulkoilla tarhassa tai kytkettynä, Mirrirescuen puheenjohtaja Tiina Pirppu sanoo.
  • Ruoki pihapiiriin ilmestynyttä kissaa vain, jos aiot pelastaa sen pois luonnosta eli toimitat kissan löytöeläinsuojaan itse tai pyydät jonkun loukutuksia tekevän tahon loukuttamaan kissan. Loukutuksia tekevät Laitilan alueella ainakin MirriRescue sekä Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistys.