Lemmikkibuumin pimeä puoli

0

Viikko sitten Laitilan Sanomissa kerrottiin, miten Vierumäen ja Garpintien tienoilla elelee villiintyneitä ja sairaita kissoja. Huolestuttavasta tilanteesta tiedotti alueella kissojen loukutuksia tekevä MirriRescue. Viime syksynä kerroimme myös Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen työstä kissakriisin parissa.

Yhdistykset painottavat esimerkiksi lemmikkikissojen steriloinnin tärkeyttä. Vapaana ulkoileva tai esimerkiksi karkuretkelle päässyt kotikissa jättää pahimmillaan jälkeensä luontoon syntyvän pentueen, jotkut kerta toisensa jälkeen. Suomessa myös edelleen hylätään julmasti kissoja luontoon.

A-Studiossa 24. helmikuuta vieraillut valvontaeläinlääkäri Elli Valtonen kertoi, että suurin osa eläinsuojeluvalvonnan kohtaamista eläinsuojeluongelmista johtuu esimerkiksi ihmisten jaksamattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä.

”Koronan myötä Suomeen on iskenyt lemmikkibuumi – ja se saattaa lisätä kaltoin kohdeltujen lemmikkien määrää”

Mutta toisinaan eläimille aiheutetaan kärsimystä tietoisesti. Tästä saatiin karu muistutus, kun Yle toi helmikuussa julkisuuteen Oikeutta eläimille -järjestön salaa kuvaamat videot. Suojeluskoiraharrastajien yhteisissä koulutustilaisuuksissa koiria potkitaan sekä kuristetaan ja niille aiheutetaan selvästi kipua sähköiskuilla.

Rikos- ja prosessioikeuden yliopistonlehtori Tarja Koskela muistuttikin samaisessa A-Studiossa, ettei videoilla nähtävä toiminta ole kouluttamista vaan eläinrääkkäystä.

Laki kieltää eläinten väkivaltaisen ja tarpeettoman kovakouraisen käsittelyn, mutta Koskelan mukaan Suomessa lain pitäisi suojata lemmikkejä nykyistä paremmin. Eläinsuojelulain uudistus on parhaillaan käynnissä.

Koronan myötä Suomeen on iskenyt lemmikkibuumi – ja niin ihana asia kuin se onkin, ovat useat tahot jo varoitelleet, että ilmiö saattaa myös lisätä kaltoin kohdeltujen lemmikkien määrää.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi