Lounaisessa Suomessa tiedossa normaalihko kelirikkokevät – Pintakelirikko näkyy sorateillä pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena

0
Lumien sulaessa teiden pinnat pehmenevät.

Syksyn ja alkutalven runsaiden vesisateiden jälkeen saapunut kylmä ja kuiva keskitalvi aiheuttavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maantieverkolle lopulta melko normaalin kelirikkokevään, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksesta kerrotaan.

– Pohjois-Satakunnassa jouduttaneen kuitenkin asettamaan painorajoituksia osalle soratiestöä. Kokonaisuutena Varsinais-Suomen ja Satakunnan kelirikkotilanne on parempi kuin muualla maassa.

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa rannikon tuntumassa kevään kelirikko rajoittunee kuraiseen pintakelirikkoon. Pintakelirikko näkyy sorateillä pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena, joka ei kuitenkaan aiheuta kantavuuspuutteita kuten runkokelirikko.

Raskaat kuljetukset kannattaakin ajoittaa joko kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan. Tienkäyttäjien tulee aina sopeuttaa ajonopeutensa kelirikon edellyttämälle tasolle ja varautua olosuhteiden nopeaan paikalliseen vaihteluun.

Paikallisia vaihteluita kelirikon ilmenemisessä näkyy jo. Avoimilla paikoilla voi jo olla havaittavissa pintakelirikkoa, vaikka lähellä sijaitsevien suojaisten paikkojen tienpinnat ovat vielä routaantuneet.

– Alueellamme on ollut maanteiden päällysteiden kannalta hyvä, perinteinen talvi. Ikääntyneet päällysteet etenkin vähäliikenteisillä teillä voivat kuitenkin paikoin reikiintyä. Talven pakkaskausi aiheutti jonkin verran uusienkin tienpäällysteiden halkeilua tienrungon routaantuessa. Halkeamat pyritään korjaamaan bitumilla, ely-keskuksesta kerrotaan.

Tielläliikkujien on syytä noudattaa varovaisuutta märillä keleillä sorateillä liikkuessaan. Akuuteista tien kunnon ja liikenteen ongelmista voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, puh. 0200 2100 (24 h/vrk). Teiden kunnosta voi antaa palautetta Palauteväylän kautta osoitteessa palautevayla.fi.

Kelirikon aiheuttava kosteus kerääntyy tierunkoon syksyn ja talven vesisateiden myötä.

Kelirikon vakavuus riippuu kuitenkin suurelta osin kevään säistä. Mikäli roudan sulamisaikana on pilvistä, voimakkaita vesisateita ja lämmintä, niin routa sulaa nopeasti mutta voi vaikeuttaa kelirikkoa. Yöpakkaset, tuulinen ja kirkas sää hidastavat roudan sulamista mutta auttavat pitämään kelirikkoa kurissa.