Munapitäjään muutetaan taas kauempaakin – Laitilan vuokra-asuntojen kysyntä on piristymässä

0
Art Karimäki muuttaa vaimonsa Olivia Lumme-Karimäen kanssa Espoosta Laitilaan huhtikuun aikana. Parhaillaan pariskunta pakkaa muuttoa varten.

Hanna Hyttinen

Koronakriisin vuoksi tehdyt lomautukset hiljensivät Laitilan vuokra-asuntojen kysyntää vuosi sitten. Asuntosihteeri Tiina Mäkelän mukaan asuntojen kysynnässä alkaa nyt kevään korvilla olla jälleen piristymisen merkkejä.

– Meillä on nyt vapaana noin 45 asuntoa. Edellä mainitussa luvussa ovat mukana sekä remontissa olevat että asukkaille alustavasti varatut asunnot, joten kaikki eivät ole heti vuokrattavissa, Mäkelä kertoo.

Tällä hetkellä uusia vuokrasopimuksia solmitaan jälleen päivittäin. Piristyminen näkyy myös siten, että kyselyjä tulee kiinnostuneilta uusilta asukkailta kauempaankin.

– Työmatkoja ei koeta enää samalla tavalla rasitteeksi kuin ennen. Ihmiset miettivät entistä enemmän asuinympäristöä ja etsivät hiljaisia seutuja, joissa on luonto lähellä.

Laitilassa houkuttelevat myös edulliset vuokrat ja vakuudet. Kaupunki pyrkii lisäksi olemaan joustava vuokranantaja.

– Emme myöskään vaadi vuoden sitoutumista. Etenkin pääkaupunkiseudulta muuttavat ovat olleet iloisesti yllättyneitä kuullessaan, että asuntoja saa remontoida mieleisekseen, Mäkelä kertoo.

Kun Uudenkaupungin autotehdas lähti ensimmäistä kertaa isosti rekrytoimaan, Laitila markkinoi rekrytointitilaisuuksissa kaupunkia seudulle töihin tuleville työntekijöille. Autotehtaan sankareista riitti tuolloin myös Laitilaan uusia asukkaita.

Kun autotehdas tänä keväänä ilmoitti ensimmäisen kerran uusista rekrytoinneista, ne eivät poikineet Laitilaan yhtään asuntohakemusta. Mäkelä arvelee tämän johtuvan siitä, että moni tehtaalle töihin menevistä asuu Turun ja Porin lähellä eikä suunnittele ainakaan toistaiseksi muuttoa Vakka-Suomeen.

Kun autotehdas toisen kerran ilmoitti rekrytoinneista, Laitilaankin tuli asuntohakemuksia.

– Laitilasta käy autotehtaalla töissä noin kaksisataa henkilöä. Lisäksi henkilöstövuokrausyritykset vuokraavat kaupungilta asuntoja työntekijöilleen.

Kevät on asuntomarkkinoilla vilkasta aikaa. Laitilaan saapuu kevään aikana runsaasti kausityöntekijöitä, joille maatalousyritykset etsivät asuntoja. Tyypillisesti yrittäjät toivovat isoja asuntoja, joihin voi majoittua monta työntekijää.

– Tänä vuonna olemme koronan vuoksi tarjonneet heille pieniä asuntoja, Mäkelä kertoo.

Laitilassa on paljon työperäistä maahanmuuttoa, ja tämä näkyy myös asuntomarkkinoilla.

– Laitilassa oli vielä vuosi sitten niin hyvä tilanne, että moni muutti tänne perheen kanssa. Nyt on taas palattu siihen, että usein perheen isä tulee yksin.

Fakta: Kaupungin vuokra-asunnot

  • Kerrostalo-asuntoja 310
  • Rivitalo-asuntoja 190
  • Ikäihmisten palveluasumiseen tarkoitettuja asuntoja 25
  • Yhteensä kaupungilla on vuokra-asuntoja noin 500.

    Faktan lähde: Laitilan kaupunki

”Se yllätti, että asunto löytyi niin nopeasti”

Espoossa asuvat Olivia Lumme-Karimäki ja Art Karimäki allekirjoittivat vuokrasopimuksensa maanantaina. He muuttavat Laitilaan huhtikuussa, mutta ensin he remontoivat vuokraamansa asunnon.

– Emme ole vielä sopineet muuttopäivää. Katsomme, miten remontti etenee, Lumme-Karimäki kertoo.

Pariskunta muuttaa Laitilaan, koska Lumme-Karimäki sai työpaikan Uudestakaupungista. He etsivät asuntoa myös Uudestakaupungista, mutta sopivaa ei löytynyt.

– Ystäväni vinkkasi, että kannattaisi etsiä myös Laitilasta, joten laitoimme hakemuksen sisään, Lumme-Karimäki sanoo.

Hakemuksen lähettämistä seuraavana päivänä heille soitettiin ja tarjottiin asuntoa.

– Se yllätti, että asunto löytyi niin nopeasti, Lumme-Karimäki kertoo.

Lumme on vieraillut Laitilassa pari kertaa, mutta Karimäelle paikkakunta ei ollut entuudestaan tuttu.

– Bussilla olen ajanut pari kertaa ohi, hän kertoo.

Paikkakunnasta on kuitenkin syntynyt mukava vaikutelma.

– Siellä vaikuttaisi olevan rempseitä ihmisiä sekä rauhallinen tunnelma, Karimäki lisää.

Satu Lahti on asunut Laitilan kaupungin vuokra-asunnossa 1,5 vuotta. Hän asui aiemmin Uudessakaupungissa.

– Vuokrasopimukseni Uudessakaupungissa päättyi eikä kaupungista löytynyt sopivaa asuntoa, joten aloin hakea asuntoa täältä.

Hän pitää nykyisestä asunnostaan.

– Tykkään tämän asunnon saunasta ja takapihasta. Tässä on myös edullinen vuokra, hän kertoo.

Lahti sai kunnostaa asunnon mieleisekseen ennen muuttoa.

– Maalasin kaikki seinät ja keittiön kaapinovet, paikkasin väliovessa olleet pienet reiät ja maalasin oven ja karmit. Ja nyt kunhan ilmat lämpenee, pesen ja maalaan takapihan aidan. Näiden muutostöiden tarvikkeet on kaupunki maksanut. Omakustanteisesti vaihdoin kaikki vetimet ja hankin pihalle lisää terassilaattoja ja laitoin niiden alle maisemointikankaan.

Muuttosiivousta tehdessään Lahti havaitsi kosteusvaurion kylpyhuoneessa. Ikävä yllätys otettiin kuitenkin vuokranantajan puolelta vakavasti ja korjattiin ennen hänen muuttoaan.

– Remontti hoitui kaikinpuolin mukavasti minun näkökulmastani, vaikka viivästyttikin muuttoa.