Nelikymppinen Crusell-viikko pistää parasta pöytään, jos vaan korona suo – Viikkoa on uudistettu kaikkien omaksi juhlaviikoksi

0
Crusell-viikkoa valmistellaan täysin palkein, vaikka koronaepidemia luo epävarmuutta järjestelyihin. Tulevana kesänä estradille on nousemassa muun muassa Marzi Nyman.

Maija Ala-Jääski

Puupuhaltimiin keskittyvää Crusell-viikkoa on vietetty Uudessakaupungissa vuodesta 1982 alkaen. Festivaali alkoi kaupungin kulttuurilautakunnan järjestämästä klarinettikilpailusta, ja tuleva kesä tarjoaa mittavan konserttitarjonnan ohella jälleen kansainvälisen ja tasokkaan kilpailun.

– Nyt kun edessä on 40. Crusell-viikko, niin olemme päättäneet panna niin sanotusti parasta pöytään, niin esiintyjien kuin biisienkin suhteen. Konsertit on rakennettu niin, että ne sisältävät yleisölle tuttuja ja rakastettuja klassisen musiikin kappaleita, kuvaili viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi .

Ohjelmisto kunnioittaa Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuotta ja pitää esillä tärkeää tasa-arvon teemaa, niin sukupuolten välistä kuin etnistä tasa-arvoa musiikin tekijöiden joukossa.

– Esiintyjäkaarti on huikea. Monica Groop tunnelmoi Griegin lauluja, pianisti Paavali Jumppanen esiintyy avajaiskonsertissa ja huikeaa klarinetistia, Ricardo Moralesia kuulemme Mozartin Klarinettikvintetossa. Viulisti Elina Vähälä taituroi Beethovenin Septetossa. Muista upeista taiteilijoista mainittakoon kevyemmän musiikin taiturit Iiro Rantala ja Marzi Nyman . Musiikin moniottelija Jaakko Kuusisto esiintyy Crusell-viikolla niin viulistina kuin kapellimestarina, luetteli Leppäniemi.

Viikkoa on haluttu uudistaa yhä enemmän kaikkien omaksi juhlaviikoksi. Tämä näkyy niin ohjelmistossa kuin konserttipaikoissa. Lapsille on luvassa oma konsertti, ja illoissa viihdytään niin linnan juhlistakin tutun Kaartin Compon kuin Jimi Hendrixin musiikin parissa. Hendrixiä tulkitsee kitaristi Marzi Nyman.

Konsertteja järjestetään Uudenkaupungin keskustan lisäksi Kalannissa ja Taivassalossa. Crusellin synnyinkodin paikalla sijaitsevan talon pihalla pidetään toivottu pihakonsertti. Myös rakastettu Lyhtyjen yö pyritään järjestämään.

– Luonnollisesti yhä jatkuva koronapandemia luo paljon kysymyksiä viikon ympärille, mutta tällä hetkellä valmistelemme viikkoa sillä vakaalla aikomuksella, että Crusellia on mahdollista juhlia heinäkuun lopulla. Toki järjestelyissä lähdetään turvallisuus ja terveys edellä ja varaudutaan kaikkiin mahdollisiin muutoksiin, selvitti Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka .

Viime vuoden Crusell-viikko jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Crusell-viikon aikana käydään järjestyksessään kahdeksas kansainvälinen kilpailu, jonka instrumenttina on juhlavuoden teemaan sopivasti istuva klarinetti. Edellisten kilpailujen tapaan kisasta odotetaan korkeatasoista ja jännittävää.

Kilpailun finaali käydään Uudessa kirkossa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin säestyksellä. Kilpailun järjestämistä varten eduskunta myönsi Crusell-seuralle 100 000 euroa.

– Tämän ja tiukan kulukuurin ansiosta viikon taloudellinen tilanne näyttää ihan hyvältä, kuvaili Crusell-seurasta Jussi Kauranen .

Lippujen myynti viikolle alkoi torstaina, mutta koronan luomasta epävarmuudesta johtuen lippuja on myynnissä vain osa konserttipaikkojen kapasiteetista.​

Crusell-seuran puheenjohtajaksi klarinetisti Tuomas TakalaCrusell-seuran vuosikokouksessa viime lauantaina puheenjohtajaksi valittiin klarinetisti, musiikin maisteri Tuomas Takala. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Laivaston soittokunnan kapellimestari Tero Haikala , Suomen Kansallisoopperan tuotantopäällikkö Jere Pensikkala ja Turun Filharmonisen orkesterin intendetti Nikke Isömöttönen . Muina jäseninä jatkavat Minna Kajander, Anja Savolainen, Marketta Suoja-Sjöblom ja Jussi Kauranen .

Vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2020 toimintakertomus ja tilinpäätös. Vuosi 2020 oli koronaepidemiatilanteen vuoksi hyvin poikkeuksellinen. Vuodelle 2020 suunniteltu klarinettikilpailu jouduttiin siirtämään vuodelle 2021 taloudellisten syiden vuoksi.

Vuosikokous muisti pitkäaikaisia hallituksen jäseniään ansiokkaasta ja pyyteettömästä työstään Päivi Haijasta, Helena Kuusistoa, Marsa Mattilaa ja Simo Rosendahlia . Crusell-seuraan voi liittyä jäseneksi kuka tahansa.