Ohra sopii pääsiäisruokiin – Katso karitsalihapiirakan ohje

0
Lihapiirakka on tehnyt uuden tulemisen. Piirakat voi paistaa uunissa upporasvassa paistamisen sijaan.

Onneksi on ohra! -kampanjassa innostettiin ihmisiä tekemään jouluna puuro kotimaisesta ohrasta. Ohra sopii myös muihin juhlakausiin kuten pääsiäiseen. Pääsiäisen moniin ruokiin ja herkkuihin kuuluu riisi, jonka voi korvata ohralla.

– Ilman muuta ohraa voi käyttää esimerkiksi lampaan lisäkkeenä riisin tilalla. Ohrassa on maanläheisempi maku, vähän enemmän tekstuuria, kertoo Onneksi on ohra! -reseptikilpailun esiraadissa toiminut Päivi Lehtonen.

Itseään ravintolakokki-ekologi-eräoppaaksi tituleeraava Lehtonen vinkkaa, että lisäkkeena käytettävän ohran voi höystää yrteillä.

– Kannattaa kokeilla omaa suosikkiyrttiään. Itse pistän useimmiten persiljaa, timjamia, oreganoa tai minttua

Jos mukaan lorauttaa kermaa, tulee ohrasta tulee risottomaisempi.

– Jälkiruoissa voi riisin yhtälailla korvata ohralla. Esimerkiksi appelsiiniriisin sijaan voi tehdä appelsiiniohran käyttämällä keitettyjä ohrasuurimoita.

Onneksi on ohra -reseptikilpailun finaaliin valittiin kuusi ruokaa: ohrablinit, ohralasagne, ohra-brownie, ohra-kebab-kasviswokki, grahamlihapiirakka lampaanliha- ja ohratäytteellä sekä Ohra a la Finland – jälkiruoka.

Lehtosta ilahdutti kilpailuun osallistuneiden reseptien monipuolisuus.

– Ohraa oli käytetty niin alkuruoissa kuin jälkiruoissa, pääruoissa ja leivonnaisissa.

Reseptikilpailun finaali suunniteltiin pidettäväksi 14. huhtikuuta, mutta koronarajoitusten takia sitä todennäköisesti siirretään.

Ohra on Lehtosen mielestä monipuolinen ainesosa.

– Se toimii niin modernissa reseptiikassa kuin perinteisemmissä ruoissa.

Ohra sopii karitsalihapiirakan täytteeksi

Pääsiäispöytään voi laittaa vaikka karitsalihapiirakkaa. Resepti on alun perin julkaistu Karitsasta herkkuja arkeen ja juhlaan -reseptivihossa, jonka on koostanut Päivi Lehtonen osana Vastuullista proteiinia pöytään -hanketta.

– Lihapiirakat ovat tehneet uuden tulemisen. Minäkin teen ne uunissa, enkä paista upporasvassa, jolloin niistä ei tule hirveän rasvaisia, Lehtonen vinkkaa.

Karitsalihapiirakka

20 kpl
Piirakat voi halutessaan pakastaa leivonnan jälkeen.

Taikina
0,5 l maitoa tai vettä
2 rkl sokeria
1,5 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa tai reilu 1 pkt tuorehiivaa
100 g sulatettua rasvaa
n. 13 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna tai vettä voiteluun

Liuota hiiva +42 asteiseen (kuivahiiva) tai kädenlämpöiseen (tuorehiiva) nesteeseen, lisää suola ja sokeri. Anna taikinan seistä 5–10 minuuttia. Alusta joukkoon jauhot ja loppuvaiheessa rasva. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia ja jätä sen jälkeen nousemaan lämpimään paikkaan noin 1/2–1 tunnin ajaksi. Valmista täyte

Täyte
1 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
5 dl vettä
1 liemikuutio
1 tähtianis
3 isoa sipulia
2 rkl sokeria
1 yksikyntinen valkosipuli tai 4–5 kynttä
kasviöljyä/voita paistamiseen
400 g karitsan jauhelihaa
1 tl timjamia tai oreganoa tai ½ tl rosmariinia (kuivattuna, tuoretta vähän reilummin)
ripaus maustepippuria
2 rkl sitruuna/lime/raparperimehua
ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria maun mukaan
50 g parmesan-tyyppistä juustoraastetta, fetakuutioita tai vuohenjuustoa.

Kiehauta vesi, lisää liemikuutio, tähtianis ja ohra ja keitä kypsäksi. Pilko sipulit ja kuullota ne miedolla lämmöllä rasvassa pannulla. Ripottele kuullottumisen jälkeen sipulien päälle sokeria ja anna karamellisoitua. Lisää valkosipuli ja paista hetki. Ruskista jauheliha toisessa pannussa ja mausta. Yhdistä sipuliseos, jauheliha, ohrasuurimot (valuta ja poista tähtianis) ja juusto. Sekoita ja tarkista suola.

Jaa noussut taikina noin 20 osaan. Kauli reiluiksi soikioiksi (n. 0.5 cm paksu) ja pistä keskelle iso ruokalusikallinen täytettä. Voitele reunat vedellä tai kananmunalla ja painele tiukasti umpeen. Anna piirakoiden kohota vielä vartti. Tee pelti (n. 7 kpl) kerrallaan siten, että nostatat aina seuraavan pellillisen edellisten ollessa uunissa. Paista noin 15–20 minuuttia +200–225 asteessa, voitele suolalla maustetulla voisulalla heti uunista tullessa ja anna pehmetä liinan alla. Tarjoile välipalaksi tai illanistujaisissa salaatin kera.