”Olemme niin ansainneet tämän voiton!” – Jyskeen naiset nousevat SM-sarjaan 

0
Ellisofia Laine näyttää mallia renkaankäsittelystä.

Ari Anteroinen

Lauantai 20. maaliskuuta kirjoitetaan historiankirjoihin.

Laitilan jäähallin summeri pärähtää ja tulostaululla komeilevat kotijoukkue Laitilan Jyskeen voittonumerot 5–1 Tampereen Ilveksestä. Tämä tietää sitä, että Jyske nappaa suoraan kolmella voitolla itselleen paikan ensi kaudeksi ringeten SM-sarjaan.

Voitto menee tunteisiin. Kaikki pelaajat ryntäävät jäälle juhlimaan mainion maalivahdin Maria Perkkolan ympärille ja villi voitontanssi alkaa.

Tyhjentyneessä vaihtoaitiossa päävalmentaja Marlena Kuusisto peittää kasvot käsiinsä ja kyyristyy hetkeksi polviasentoon. Onnenkyyneleet vierivät verkalleen poskille.

Toimittaja näkee hetkensä tulleen saada kerrankin tuoretta ja suodattamatonta kommenttia. Kuusisto totesikin voimasanoin ryyditettynä tunnekuohuissaan seuraavaa:

– Hyvä fiilis! Tätä on niin kauan tehty. Nyt saatiin sellainen joukkue kasaan, mikä pystyy haastamaan ja siihen päälle vielä kivenkova veskari. Ei me tarvittu mitään muuta.

Otetaanko tänään jotain kuohuvaa?

– Kyllä!

Joukkue saa kukkasensa ja myös valmennus ja joukkueenjohto noutaa omansa. On riemukkaan joukkuekuvan vuoro.

– Joko saa huutaa, kuuluu jonkun ääni.

No kyllä saa!

Nousupudotuspelien pisteissä paras jyskeläinen oli joukkueen kapteen Fanni Elo , joka teki kolmessa ottelussa pisteitä kuusi maalia ja syötti neljä. Juhlahumun keskellä hän saa kertoa, minkälaisen joukkueen kapteenina hän on toiminut:

– Tosi hyvä, monipuolinen ja voitontahtoinen joukkue. Sen kanssa on ollut ilo pelata. Meillä on ollut erinomaisia pelejä ja vähän vähemmän erinomaisia pelejä. Mutta kaikista on otettu hirveän hyvin oppia ja parannettu tekemistä, Elo kertoi.

Elon mukaan sen huomasi siinä, että otettiin heti tarvittavat kolme voittoa Ilveksestä.

– Olen tosi ylpeä. Koko joukkue on tehnyt hyvää työtä. Olemme puolustaneet kovaa, saaneet tehostettua hyökkäystä ja tehneet enemmän maaleja. Moni eri pelaaja on onnistunut. On ollut varmasti nuoremmillekin pelaajille hieno kokemus.

– Olemme niin ansainneet tämän voiton. Olimme parempia.

Iso pala Jyskeen joukkueessa on ollut tällä kaudella takaisin kasvattajaseuraansa palannut, maailman parhaaksi maalivahdiksikin kehuttu, Maria Perkkola. Hänellekin nousu pääsarjaan on iso juttu.

– Oli hyvä luotto, että voitetaan. Tiukkaa oli, mutta uskoin joukkueeseen. Oltiin alusta asti vahvempi joukkue. Oma pelimme riitti, ”Perkkis” sanoi.

Perkkola on pelannut isoissa peleissä ja kovissa paikoissa. Mitä hän nyt ehkä kertoo SM-sarjasta nuoremmille pelaajille? Mitä odotettavissa?

– Luvassa on vähän fyysisempää ja nopeampaa peliä. Uusi ja kovempi sarja on edessä. Rohkeutta ja itseluottamusta mukaan, niin kyllä siellä pärjää.

Perkkola jatkaa Jyskeessä myös ensi kaudella, joten yksi tärkeä ruutu on jo täytetty.

Laitilan Jyskeen jääurheilujaoston puheenjohtaja ja ringeten naisten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Juha Kiviö on vetäytynyt hallin ulkopuolelle haukkaamaan happea filtterin läpi.

– Erätauolla pulssi oli jotain 130, eikä se vieläkään ole ihan tasoittunut. Päätäkin alkoi särkeä, mies hymähti.

Hän kertoo olleensa joukkueen mukana viisi vuotta ja nousua on tavoiteltu ennenkin.

– Kerran se jäi viiden sekunnin päähän.

Mutta nyt nousu on totta. Laitilassa on jälleen pääsarjajoukkue.

– On tämä varmaan tärkeä asia kaupungillekin. Tämä on iso juttu tietysti koko seuralle, ringetelle ja jääurheilulle.