“Ollaanhan me väsyneitä” – koronavirus moukaroi työpäivät uuteen muottiin

0
Koronavirus on vuoden ajan määritellyt pitkälti sen, millainen työpäivä kulloinkin Joanna Isomäellä, Hanna Vaaraslahdella ja Anja Vuoriaholla on. Sairaanhoitajat tekevät pitkää päivää.

– Ei yhtään ihmetytä, että nyt puhutaan hoitajien jaksamisesta ja suunnitelmista vaihtaa alaa. Ollaanhan me väsyneitä, kuvaavat Laitilan terveyskeskuksen sairaanhoitajat Joanna Isomäki , Hanna Vaaraslahti ja Anja Vuoriaho, jotka ovat työskennelleet lähes päivälleen vuoden ajan korona-arjen eturintamassa.

Kolmikko kuuluu siihen pieneen hoitajien joukkoon, joka on pitkälti pyörittänyt viime keväänä perustetun Laitilan infektiovastaanoton toimintaa. Vuodessa koronavirus on osoittanut voimansa maailmanlaajuisesti. Viruksen taltuttamiseksi tehdään työtä lukemattomissa Laitilan infektiovastaanoton kaltaisissa yksiköissä eri puolilla maata ja maailmaa.

HOITAJAT tosin muistuttavat, että korona on lisännyt eri tavoin kaikkien lääkäreiden vastaanotolla työskentelevien hoitajien työtä. Esimerkiksi puhelinsoitot terveyskeskukseen ovat lisääntyneet valtavasti, kun ihmiset soittavat kysyäkseen monenlaisesta koronaan liittyvästä sekä varaavat aikoja koronatesteihin.

Konkreettinen kuva tilanteesta syntyy, kun ajattelee, että vilkkaimmillaan koronatestejä on tehty 100 päivässä – ja jokaista niistä on edeltänyt myös puhelinyhteys terveyskeskukseen. Niiden päälle tulevat kaikki muut puhelut.

– Onhan tämä korona-aika näkynyt työmäärässä, ei siitä mihinkään pääse, he sanovat.

Työhön on vuodessa tullut kokonaan uusi asia, koronavirus. Siihen liittyy näytteiden ottoa, virukselle altistuneiden jäljitystyötä, positiivisen tuloksen saaneille soittamista, sairastuneiden voinnin kyselyä parin päivän välein, neuvontaa, rokotettavien taustojen kartoittamista…

INFEKTIOVASTAANOTON hoitajatiimi yrittää parhaansa mukaan hoitaa kaiken koronaan liittyvän työn lisäksi myös ne tehtävät, joista olivat ennen koronapandemian puhkeamista vastuussa. Katsoipa mistä suunnasta hyvänsä, yhtälö kuulostaa haastavalta.

– Onneksi ei vuosi sitten tiedetty, mikä koronaviruksen kanssa on edessä, he sanovat ääneen monen muunkin mielessä olleen ajatuksen.

– Pahinta tässä on se, että kukaan ei tiedä, miten kauan tämä kestää ja miten kaikki menee, sairaanhoitaja Hanna Vaaraslahti jatkaa.

LAITILAN kaupunki perusti viime vuoden maaliskuussa koronatilanteen vuoksi erillisen infektiovastaanoton terveyskeskuksen alakertaan. Sinne on nyt siis noin vuoden ajan ohjattu kaikki, joilla on minkäänlaisia infektio-oireita. Ideana on rajoittaa mahdollisimman tiukasti koronavirusta kantavien kontaktit muihin ihmisiin.

– Kaikkien, joilla on minkäänlaisia infektio-oireita, pitää ehdottomasti olla ensin puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon. Edelleen osa kävelee terveyskeskuksen tiskille aikaa varaamaan, ja niin ei saisi missään nimessä tapahtua, hoitajat painottavat.

Infektiovastaanotto sijaitsee terveyskeskuksen kellarikerroksessa, erillisen sisäänkäynnin takana.

– Meillä on siellä aina yksi tai kaksi hoitajaa ottamassa näytteitä sekä yksi sairaanhoitaja pitämässä vastaanottoa. Lisäksi siellä on infektio-oireisille lääkärin vastaanotto, mutta lääkäri ei ole paikalla koko infektiovastaanoton aukioloaikaa.

Sairaanhoitajat Joanna Isomäki, Hanna Vaaraslahti ja Anja Vuoriaho eivät ole pelänneet saavansa koronavirusta töissä, sillä suojavarusteet ovat jatkuvasti yllä ja kohtaamiset koronapositiivisten kanssa jäävät yleensä lyhyiksi.

JÄLJITYSTYÖTÄ tekevä tiimi on tiivis ja pieni.

– Töitä on tässä tilanteessa tehty joustavasti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Usein varsinaisen työpäivän jälkeen alkaa kotona toinen työvuoro, sillä meillä on päivystysrinki, johon kuuluvat käyvät esimerkiksi läpi varmistuneet koronatestien tulokset sekä soittelevat positiivisen tuloksen saaneille.

Tähän tartuntatautitiimiin kuuluvat Isomäen ja Vaaraslahden lisäksi tartuntataudeista vastaava hoitaja Taisa Bragge sekä lähihoitaja Ilse Airasmäki ja terveydenhoitaja Josefiina Raiskinmäki.

– Olemme saaneet muista terveydenhoidon yksiköistä apua jäljitystyöhön niiltä, jotka ovat koulutuksen siihen käyneet, Joanna Isomäki kertoo.

KORONATILANNE on Laitilassa vaihdellut vuoden aikana paljon, ja usein tartuntoja tulee ryppäissä. Koronavirustestejä tehdään kuitenkin koko ajan, vilkkaimmillaan useita kymmeniä ja jopa 100 päivässä. Se on muutaman sairaanhoitajan tiimille kova tahti.

– Tietysti olisi eri asia, jos tietäisi, että tällainen tiivis työtahti kestää vaikkapa kolme kuukautta. Viime keväänä ajattelimme, että kunhan keväästä selvitään. Kesällä koronatilanne oli helpompi, mutta syksyllä tilanteen pahentuessa ajateltiin taas, että kunhan syksystä selvitään. Alkuvuonna tilanne oli rauhallinen, kunnes se sitten todella repesi Laitilassa, Anja Vuoriaho kuvaa vuoristoratamaista tilannetta.

“Varsinkin kiireettömissä asioissa toivomme malttia, että ei soitettaisi useampaan kertaan.”

Sairaanhoitajien harras toive on koronatilanteen hiipuminen, mutta sitä odotellessa he toivovat ihmisiltä malttia.

– Meillä ruuhkautuvat välillä puhelinlinjat pahoin, kun ihmiset soittavat. Puheluja on jonossa kymmeniä ja etenkin maanantait ovat pahoja päiviä. Me soitamme kyllä takaisin päin, kunhan ennätämme. Varsinkin kiireettömissä asioissa toivomme malttia, että ei soitettaisi useampaan kertaan.

YKSI RUUHKAA aiheuttava syy on se, että ihmiset soittavat kysyäkseen koronatestien tuloksia. Karu tosiasia kuitenkin on, että soittaminen on turhaa.

– On ymmärrettävää, että jokainen haluaisi oman testituloksensa mahdollisimman nopeasti. Mutta testitulos tulee meille samaan aikaan kuin testatulle itselleenkin. Meillä siis ei ole antaa tuloksia, vaan ne tulevat laboratoriosta Tyksistä.

Näytteet lähetetään Turkuun kahdesti päivässä ja tuloksen saa 1–2 päivässä. Sen perään ei siis tarvitse soitella, ei ainakaan ennen kuin annettu määräaika umpeutuu.

– Nyt puhelimet soivat paljon myös siksi, että ihmiset haluavat keskustella koronarokotteiden turvallisuudesta.

KOLMIKKO muistuttaa, että tärkeää on saada resurssit kohdennettua oikein.

– Jäljitystyö on koronapandemian hallinnassa todella tärkeää, jotta altistuneille saadaan annettua tilanteesta tieto ja toimintaohjeet. Näin viruksen leviämistä pystytään hillitsemään. Ja siksi me myös korostamme sitä, että ihmiset välttäisivät kaikkea kanssakäymistä, mikä ei ole välttämätöntä, Isomäki, Vaaraslahti ja Vuoriaho sanovat.

“Juuri nyt odotamme todella paljon pääsiäiseen osuvaa neljän päivän vapaapäiväputkea.”

Erityinen ilonaihe koronatorjunnan eturintamassa on se, että työtaakkaan on odotettavissa kevenemistä.

– Me ollaan saatu lupa rekrytoida lisää henkilökuntaa. Toivottavasti väkeä saadaan palkattua, sillä heistä on kova kysyntä monessa paikassa.

Sairaanhoitajat kertovat, että parhaiten työssä jaksamisessa auttaa se, että ympärillä on luotettavat ja hyvät työkaverit.

– Ja juuri nyt odotamme todella paljon pääsiäiseen osuvaa neljän päivän vapaapäiväputkea, he kertovat hymyillen.

MUTTA onko pelko koronaviruksen saamisesta osa työtä?

– Itse olen ajatellut, että jos viruksen jossain saan, niin todennäköisimmin sen saa muualta kuin töistä, Hanna Vaaraslahti sanoo.

Koronarokotteen infektiovastaanoton henkilökunta on saanut ensimmäisten joukossa.

– Suurin pelko on oikeastaan se, että tartuttaisi taudin johonkin toiseen ihmiseen. Se tilanne ei ole muuttunut, sillä vielä ei tiedetä, kuinka hyvin rokote estää virusta tarttumasta ihmisestä toiseen, hoitajat pohtivat.

“Tämä pandemia on osoittanut sen, että vaikka tänään näyttäisi rauhalliselta, voi tilanne huomenna olla kaikkea muuta.”

LAITILASSA koronatilanne on tilastojen valossa nyt selvästi rauhoittunut parin kuukauden takaisesta hurjasta tilanteesta.

– Uskaltaakohan sitä sanoa, että nyt näyttää onneksi rauhallisemmalta, Vaaraslahti kysyy ja kääntyy katsomaan kollegoitaan.

– Niinpä. Tämä pandemia on osoittanut sen, että vaikka tänään näyttäisi rauhalliselta, voi tilanne huomenna olla kaikkea muuta, Vuoriaho jatkaa.

 

Laitilan infektiovastaanotto, jossa esimerkiksi koronatestit tehdään, on avoinna maanantaista torstaihin joustovaralla kello 8–15, mutta perjantaisin vain kello 8–11. Infektiovastaanotolle varataan aika puhelimitse numerosta 02 8501 8301.