Pääkirjoitus: Etäopetus alkoi taas

0

Suomessa astui eilen pahentuneen koronatilanteen vuoksi voimaan kolmen viikon pituinen sulkutila suuressa osassa maata eli pandemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Kiihtymisvaiheessa koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on kahden viikon aikana suurempi kuin 10–25 tapausta 100 000 asukasta kohti. Leviämisvaiheella puolestaan tarkoitetaan tilannetta, jossa tartuntoja on 100 000 asukasta kohti kahden viikon jaksolla yli 18–50. Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku on lähes 200.

Sulkutila siirtää laitilalaiset yläkoululaiset ja lukiolaiset etäopetukseen seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Lähiopetuksessa ovat kaikki alakoululaiset sekä esimerkiksi erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaat.

Harrastuksiinkin sulku vaikuttaa merkittävästi, sillä kaikkien vuonna 2007 tai sitä ennen syntyneiden ohjatut liikuntaharrastukset on keskeytetty.

Sisätiloissa on kuitenkin sallittu yksilöllinen liikunnan harrastaminen, kuten kuntosali, mutta samassa tilassa saa olla maksimissaan kymmenen henkilöä. Tiloissa tulisi myös noudattaa kahden metrin turvaetäisyyksiä ja käyttää maskeja suihku- ja saunatiloja lukuun ottamatta.

Ulkotiloissa omatoiminen liikunnan harrastaminen on sallittu, mutta enintään samassa rajatussa ulkoliikuntatilassa saa olla 50 henkilöä.

Lisäksi eduskunta hyväksyi eilen lain, jolla ravintolat voidaan sulkea väliaikaisesti kolmen viikon ajaksi tästä päivästä lähtien. Ravintolat ja kahvilat voivat myydä tuotteitaan asiakkaille mukaan, mutta paikan päällä niiden tarjonnasta ei ole mahdollista nauttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) luonnehtii Varsinais-Suomen tilannetta vakavaksi, sillä tartunnat ovat maakunnassa nousussa. THL:n suositus kuuluukin nyt ytimekkäästi: kaikkia tarpeettomia kontakteja tulisi välttää.

Solina Saarikoski

solina.saarikoski@laitilansanomat.fi