Pääkirjoitus: Paluu poikkeusoloihin

0

Valtioneuvosto on yhdessä tasavalan presidentti Sauli Niinistön kanssa todennut, että Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot. Valmiuslakia hallitus ei tässä vaiheessa ota käyttöön, mutta sen käyttöönottoa tulevaisuudessa ei voi poissulkea. Koronavirusepidemian tilanne on viime viikon aikana heikentynyt merkittävästi etenkin Uudellamaalla, mutta myös esimerkiksi Satakunnassa.

Hallitus esittää, että ravintolat suljetaan ensi viikosta alkaen kolmeksi viikoksi. Viime keväänä myös Laitilassa on saatu hyviä kokemuksia ruuan ulosmyynnistä, mutta tuskin kukaan toivoi, että niitä joudutaan hyödyntämään tässä mittakaavassa uudelleen.

Hallitus luonnehti kolmen viikon tiukkoja rajoituksia loppukiriksi, mutta jos rokotteita saapuu yhtä verkkaisesti kuin tähänkin asti, loppukiriksi se tulee liian varhain. Toisaalta tiukat rajoitukset todennäköisesti painavat tartuntamäärät alas, mikä antaa terveydenhuollolle paremmat mahdollisuudet selvitä epidemiasta ilman, että kaikki ei-välttämätön hoito ajetaan taas alas.

Hallituksella ja alueiden johtavilla viranomaisilla on käsissään vain huonoja kortteja, koska tehdyillä rajoitustoimilla on aina hintansa. Nyt alkavista rajoituksista ison hinnan maksavat ravintolayritysten lisäksi nuoret. Yläkoulut siirtyvät ja lukiot jatkavat etäopetuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta jää tauolle.

Yli 13-vuotiaille kolmen viikon sulku merkitsee siis paluuta viime kevään poikkeusoloihin, tosin ilman uutuudenviehätystä.

Toivottavasti Suomi korvaa paitsi yrityksille myös nuorille koronaepidemiasta johtuvat haitat.

Koronavuosi on näkynyt koko maassa lisääntyneenä huolena nuorista. Ehkä nyt olisi tarpeen niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin pohtia, miten kovien rajoitusten vuoksi ahdinkoon joutuneita lapsia ja nuoria voitaisiin parhaiten auttaa.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi