Pääsiäiseen kuuluvat ehdottomasti kukat. Värikkäät kasvit pitävät pintansa vuodesta toiseen, mutta vaihtelua voi saada erilaisilla yhdistelmillä.
– Tietysti eri sipulikasvit, narsissit, tetenarsissit ja helmililjat ovat suosittuja. Niitä pääsee laittamaan ulos kasvamaan, kun kelitkin näyttävät hyviltä. Leikkokukkasista perinteisesti tulppaanit ja narsissit ovat sellaisia, mitä ihmiset haluavat pääsiäisenä. Samoin neilikat, inkaliljat ja liljat, Tanja Runola Siivosen kukkapirtistä luettelee.
Pääsiäisen suosikit ovat pitkään säilyneet samoina, mutta vaihtelua voi saada erilaisilla kimpuilla.
– Sidontatyylit ovat sellaisia, millä saadaan erilaista tunnelmaa. Halutaan villejä kimppuja, vähän kuin kedolta poimittuja, Runola kuvailee.
Moni näkee varmasti silmissään keltaisen tulppaanin, kun ajattelee pääsiäisen kasveja, mutta muitakin vaihtoehtoja on.
– Keltainen on pääsiäisen ja kevään väri, mutta myös oranssi, vihreä ja pastellin sävyt tulevat keväällä enemmän kysyntään. Lisäksi pajunkissoja ja hiirenkorvilla olevia oksia laitetaan rekvisiitaksi, Runola sanoo.
Keväällä kukat voivat olla hyvin janoisia, joten kastelua ja veden vaihtoa ei kannata unohtaa. Runola myös muistuttaa, että maljakko kannattaa pestä. Jos maljakko vain laitetaan hyllylle käytön jälkeen ja otetaan taas uudestaan esille, pääsevät pöpöt valloille.
Kevään kukat ovat melko helppohoitoisia, mutta niistä voi nauttia vieläkin pidempään.
– Jos on mahdollisuus, ne voi viedä viilentymään yöksi. Se pidentää kukan elinikää, Runola sanoo.
Internetistä löytyy nykyisin paljon ohjeita kukkien hoitoon. Apua saa aina myös ammattilaisilta.
– Kannattaa kysyä ohjeita, jos on vähänkin erikoisempi kasvi. Meiltä kysytään aika paljon erilaisia kasveja. Tilaamme niitä, jos niitä on mahdollista saada. Ylipäätään hoito-ohjeita kannattaa kysyä kukkakauppiaalta.
Runola toivoo, että ihmiset varaavat ja tilaavat pääsiäisen kukat etukäteen, ettei tulisi ruuhkia. Koronaepidemian aikana kukkakauppaan otetaan kerralla vähemmän asiakkaita.