Pitsiäkin ikkunassa

0
Rakennuksen nykyinen omistaja pitää talossa myös museota.

Tiihosen herkkukahvilan vieressä on samaa ikäluokkaa edustava taloneito. Ovi rakennuksen kulmauksessa on kutsuva, ovi-ikkunaa koristaa pitsi. Rauma ei siis ole Suomen ainoa pitsikaupunki, vaan osataan sitä Laitilassakin arvostaa näitä hienoja käsityöteoksia. Jos astuisi ovesta sisään, varmasti kynnys narahtaa ja vastaan tassuttelee punaraitainen kissa. Nenää kutkuttaa kahvin ja kardemummapullan tuoksu.

Hian paikk, mutta minkälainen on talon historia, kotiseutuneuvos Jukka Vehmas?

– 118-vuotiaan talon historia on pääpiirteissään kolmivaiheinen: apteekki, kenkäkauppa ja asuintalo. Proviisori Anton Runman (vuodesta 1935 Ruumen) avasi elokuussa 1903 Uudenkaupungin kanta-apteekin alaisen haara-apteekin tarkoitusta varten rakennettuun taloon, jonka omisti naapurissa leipomoa pitänyt Edvard Lundholm. Apteekki, 1909 jo itsenäistynyt, toimi rakennuksessa vuoteen 1911, jolloin se muutti tien toiselle puolelle uuteen jugendasuiseen rakennukseen, jossa sittemmin toimivat osuuskaupan kirjakauppa ja kangaskauppa (purettu 1969). Piirilääkärin ruotsinkielisessä tarkastuspöytäkirjassa lokakuulta 1903 apteekin alkuvaiheen sisutus on kuvattu tarkasti.

– Rakennuksen seuraavat omistajat olivat kätilö Matilda Malmsten ja hänen jälkeensä apteekkari Evert Ruuskanen , jolta leinmäkeläinen Juho Sainio , entinen punakaartilainen, osti sen 1920-luvun puolivälissä. Sainio alkoi pitää talossa kenkä- ja nahkakauppaa sekä sekatavarakauppaa. Kaupunkien mallin mukainen kulmaovi lienee tehty 1920-luvulla, ja näyteikkunat ovat myöhempää perua.

– 1950-luvun puolivälissä talon viereen tehtiin kivirakenteinen asuinsiipi. Sainion kenkäkauppana rakennus tunnettiin vuosikymmenten ajan; sen toiminta päättyi vuonna 2003, kun kauppias Inge Nohkola (o.s. Sainio) jäi eläkkeelle.

Seppo Rinne osti Sainion vanhan puuosan, remontoi ja koristeli sitä. Hän muutti siihen asumaan vuonna 2013. Entiseen myymälätilaan Seppo on asettanut esille komean kokoelman Venäjän tsaarin hovista peräisin olevaa esineistöä, johon pääsee tutustumaan sopimalla käynnistä etukäteen.

Juttusarjassa muualta tullut päätoimittaja Teija Uitto ihastelee Laitilan kauniita rakennuksia ja kotiseutuneuvos Jukka Vehmas kertoo kohteiden tarinan.