
- Varppeen koulun liikuntasalin aulassa tuoksuu käsidesi. Ajan hengen mukaisesti sisustukseen kuuluvat roskikset, joihin saa jättää käytetyn kasvomaskin.
Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät salissa tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella. Tänään perjantaina abiturienttien taitoja mitataan äidinkielen kokeen toisessa osiossa, kirjoitustaidossa.
Liikuntasalin ovien takana oli tiistaina vielä iltapäiväyhden jälkeen hiljaista. Se oli lukion rehtori Tomi Kankaalle hyvä merkki. Se kertoo siitä, että ylioppilaskokelaat panostavat vastaamiseen, eivätkä lähde heti pois kello 12, kun se on mahdollista.
Laitilan lukion äidinkielen ylioppilaskokeeseen ilmoittautui tänä keväänä 40 kokelasta. Se on osanottajamäärältään kevään suurin koetapahtuma.
Koronapandemian takia lukiot ovat saaneet Ylioppilastutkintolautakunnalta tarkat ohjeet, miten ylioppilaskokeet järjestetään siten, että koronavirus ei pääse leviämään.
Saliin kutsutaan nimenhuudolla yksi kokelas kerrallaan. Kokeen valvoja tarkistaa hänen henkilöllisyytensä ja eväät riittävin turvavälein. Opiskelijoiden pöydät ja tuolit on aseteltu Varppeen koulun saliin hyvin väljästi. Lisäksi oppilaille on suositeltu omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa ennen kirjoituksia ja niiden ajan.
– Järjestelyt menivät hyvin, ja kaikki kokelaat pääsivät kokeeseen ainakin tänään, Tomi Kangas sanoi tiistai-iltapäivällä tyytyväisenä.
Laitilan lukiossa on yksi paikka, jossa ylioppilaskokeen voi suorittaa, vaikka kokelas olisi määrätty karanteeniin korona-altistuksen takia. Se on suunniteltu yhdessä tartuntatautihoitajan kanssa ja eristetty muusta koesuoritustilasta. Tilaan on oma sisäänkäynti.
– Sitä ei ainakaan vielä tarvittu, kertoi Kangas lukutaidon kokeen aikana.
Koronatartunnan saanut ei voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin.
Koulu tarjoaa kolme kasvomaskia jokaiselle kirjoittajalle per koe. Ylioppilaskokeeseen osallistuvan tavaramerkki, päre- tai ostoskori, jossa saa olla eväitä, on siis sallittu. Eväiden syönnin jälkeen tulee kasvoille laittaa uusi maski.
Tomi Kankaan mielestä on ikävää, että tämän kevään abiturientit ovat joutuneet koronan takia moniin erityisjärjestelyihin. Etäkoulua he ovat käyneet viime keväänä pari kuukautta ja nyt ennen joulua pari viikkoa.
– Heiltä meni penkkarit. Saa nähdä, saadaanko ylioppilasjuhlat pitää keväällä. Tämä on heidän kannaltaan harmi monella tavalla, mutta he ovat joutuneet mukautumaan tilanteeseen.
Myös opettajille ylioppilaskirjoitukset ovat koronavuonna suuri voimainponnistus. Koepäiviä on yleensä kahdeksan, mutta nyt niitä on 11, koska kaksi reaalikoepäivää jaettiin neljäksi koepäiväksi ja lyhyt ja pitkä matematiikka järjestetään yhden päivän sijaan eri päivinä.
– Kokeiden pilkkominen pienempiin osiin on sinänsä positiivista. Näin osallistujia on salissa kerralla vähemmän. Toisaalta koulun kannalta jokainen yksittäinen koepäivä vaatii opettajilta noin kymmenen valvontavuoroa, joten tälle keväälle tuli aikamoinen määrä valvontavuoroja lisää, Tomi Kangas sanoo.
Abiturientit ovat olleet omaehtoisessa karanteenissa, vaikka se tylsältä tuntuukin
Tiistain lukutaidon kokeesta jäivät hyvät fiilikset uusikaupunkilaiselle Selina Ruoholalle ja laitilalaisille Juuso Lukkalalle ja Roni Virtaselle.
Kokeessa piti vastata kahteen tehtävään, joista toisen aineisto oli asiatekstiä ja toisen kaunokirjallisuutta tai fiktiota.
Asiatekstissä ylioppilaskokelaiden käsiteltävinä olivat uhkakuva journalistisessa tekstissä tai kuulijoihin vetoaminen poliitikkojen puheenvuoroissa. Toisessa osiossa tehtävänä oli vaihtoehtoisesti eritellä videona esitetyn Pirjo Heikkilän Tahrainen mekko -sketsin rakennetta ja huumoria tai analysoida katkelmaa Paulo Coelhon romaanista Alkemisti.
Selina Ruoholan mukaan lukutaidon koe oli sellainen kuin hän odottikin. Hänestä Laitilan lukiossa koejärjestelyt oli tehty hyvin.
Ruohola kertoo pitäneensä omaehtoista karanteenia, joka jatkuu vielä ensi viikon loppuun asti, sillä hänellä on vielä edessään matematiikan ja fysiikan kokeet.
– Onhan se vähän tylsää olla kotona, Selina Ruohola kommentoi.
Kirjoituksiin lukemista karanteeni on sinänsä auttanut.
– Kun ei ole muutakaan tekemistä.
Ruohola ei ole erityisen pahoillaan siitä, että juuri heidän ikäluokkansa on joutunut sopeutumaan koronarajoituksiin jo lähes kolmen lukukauden ajan.
– Ei tämä korona ole kenenkään vika. Eihän sitä voi ikinä tietää, mitä tapahtuu.
Juuso Lukkala on samoilla linjoilla.
– Ei voi mitään, että tällainen tilanne nyt on.
Lukkalan mukaan lukutaidon koe ei ollut erityisen vaikea.
– Tai ei ainakaan siltä tuntunut.
Juuso Lukkalan mukaan omaehtoista karanteenia tai muita koronan takia tehtyjä järjestelyjä ei ole ollut vaikeuksia noudattaa.
– Vielä toinen äidinkielen koe ja sitten pari ainetta lisäksi, kertovat Juuso Lukkala ja Roni Virtanen edessä olevasta urakasta.
TAUSTAA:
- Abiturientteja on tänä keväänä Laitilan lukiossa 38.