Pönttökaupan tuotto koulun kattoremppaan

0
Matti Puukki ja Mervi Lalla kiinnittävät yhden pöntön malliksi talkoilla Hallun koulun kupeeseen rakennetun laavun edustalle.

Asko Tanhuanpää

Laitilan ja Uudenkaupungin rajamailla Kalannissa toimivan Kyläyhdistys Hakavan aktiivit ovat ideoineet uuden keinon, jotta yhdistyksen tukikohtana toimivan Hallun vanhan koulun huonoon kuntoon päässyt katto saataisiin remontoitua. Kysymys ei ole uudesta ”polkupyörästä”, vaan perinteisten suomalaisten linnunpönttöjen myyntitempauksesta, jonka tuotto käytetään kattoremonttiin lyhentämättömänä.

– Hallun koululla toimii tämän viikon lauantaina ja sunnuntaina pönttökauppa, jossa on tarjolla reilut sata uutta kotia pikkulinnuista telkkiin asti. Molempina päivinä aloitetaan kello 10 ja lopetetaan kello 18. Samassa yhteydessä voi nauttia myös kaffepuffetin antimista ja tutustua Sampsa Laurilan ylläpitämän museoluokan ihmeisiin, pönttöjen valmistuksesta vastannut kyläyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Matti Puukki selvittää.

– Kaikki toiminnot toteutetaan luonnollisesti koronapandemian leviämisen estämiseen tarkoitettua äärimmäisiä turvajärjestelyjä käyttäen. Esimerkiksi museoluokkaan pääsee vain kuusi ihmistä samaan aikaan, painottaa puolestaan ex-puheenjohtaja Mervi Lalla.

Matti Puukin mukaan kaikki myynnissä olevat linnunpöntöt on numeroitu. Kun kaikki on myyty, järjestetään arpajaiset, joiden pääpalkintona on lento kuumailmapallolla.

Kuuden Kalannin kylän eli Hallun, Kallelan, Varhelan, Kylähiiden, Kahloisen ja Vestiön asukkaat kokoava kyläyhdistys perustettiin Hallun kylätoimikunnan nimellä 1980-luvun alussa. Hallun koulun omistajaksi yhdistys tuli vuonna 2011, kun opetustoiminta koululla lopetettiin.