Pyhärannan terveysaseman perjantaisen rokotuspäivän ajat menneet kuin kuumille kiville

0
Kuvakaappaus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta kertoo, että 11 pyhärantalaista on saanut koronarokotuksen ensimmäisen annoksen.

Pyhärannan terveysasemalla järjestetään ensi perjantaina ensimmäinen rokotetilaisuus, jossa jaetaan 60 annosta yli 80-vuotiaille eli vuonna 1941 tai aikaisemmin syntyneille. Asiasta kertoi lauantaina Länsi-Suomi . Jatkossa Pyhärannan rokotetilaisuuksista pyritään kertomaan laajemmin muun muassa lehti-ilmoituksilla, kertoo Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen rokotusten organisoinnissa mukana olevan ylihoitaja Jaana Rantala .

Maanantaina aamupäivällä Pyhärannan terveysaseman rokotusaikoja oli vielä muutama jäljellä, mutta Rantalan mukaan ajat menevät niin nopeasti, että tiistaina niitä ei varmaan enää ole.

– Viime viikolla rokotettiin Vehmaalla, tällä viikolla Pyhärannassa ja Taivassalossa, ensi viikolla Kustavissa ja mahdollisesti Vehmaalla. Riippuu tietysti rokotteiden saatavuudesta, mutta voisi kuvitella, että viikolla 11 rokotettaisiin taas Pyhärannassa ja Taivassalossa, hän arvioi.

Ikäihmisten lisäksi yhteistoiminta-alueella rokotetaan 18–69-vuotiaita, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 eli heillä on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

– Riskiryhmäläisten ajatellaan pääsevän paremmin kulkemaan, joten heitä rokotetaan Uudessakaupungissa.

Rokotusaikoja voi varata yhteistoiminta-alueen verkkoajanvarauksessa tai puhelimitse numerosta 02-4612517. Pyhärantalaisella yli 80-vuotiaalla on mahdollisuus varata rokotusaika myös Uudestakaupungista, sillä siellä on aikoja enemmän tarjolla.

– Olemme pyrkineet sellaiseen systematiikkaan, että nettiin tulevat ajat perjantaisin kello 12. Ne kyllä menevät tosi nopeasti erityisesti vanhusten osalta, Rantala kertoo.

Jaana Rantalan mukaan viime perjantaina noin 60 aikaa meni noin vartissa.

– Kuitenkin nettiajanvaraus toimii tosi hyvin. Peruutusaikoja kannattaa myös seurata, sillä sieltä voi aika vapautua jonkun toisen käyttöön.

Puhelinvarauksessa on Jaana Rantalan mukaan ruuhkaa.

– Harmillista, että ihmiset soittavat ajanvaraukseen monta kertaa. Se tekee siitä tukkoisen.

Rantalan mukaan kaikki ajanvaraukseen tulleet puhelut kuunnellaan. Ihmisille soitetaan takaisin sitten, kun aikoja on jaossa.

– Takaisin ei välttämättä soiteta samana päivänä, jos ei ole mitään aikoja jaettavana, hän kertoo ja toteaa haastatteluhetkellä noin 300 puhelua tuhannesta olevan kuuntelematta.

Rantalan mukaan paljon tulee myös puheluita sellaisilta henkilöiltä, jotka eivät vielä ole rokotusvuorossa. Hän kertoo terveydenhuollon henkilöstön olevan nyt kovilla.

– Koronatilanne on aika paha, henkilökunnasta on vajausta, eikä sitä saa mistään lisää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perjantaina päivitettyjen tilastojen mukaan 111 pyhärantalaista on saanut ensimmäisen rokotteen. Tarvittavat kaksi rokotusta on saanut 15 pyhärantalaista.

Pyhärannan terveyspalvelut järjestetään yhteistoiminta-alueella, johon kuuluvat lisäksi Uusikaupunki, Kustavi, Taivassalo ja Vehmaa.