Pyhärannassa poikkeukselliset vaalit

0

Kuntavaaleissa näkyy yhä selkeämmin uusi ilmiö: puoluerajat ylittävien ryhmien määrä kasvaa. Kaikki ehdokkaat eivät halua tunnustaa väriä kuntavaaleissa. Usein ryhmä nimetäänkin niin, että korostetaan yhteisöllisyyttä tai kunnan puolustamista. On ryhmiä kuten Pro, Puolesta ja Yhteinen.

Pyhärannassa ilmiö on poikkeuksellisen vahva. Kun tiistaina Pyhärannan kunnantalolle jätettiin ehdokaslistat, niitä kertyi vain kaksi: valitsijayhdistys Yhteisen Pyhärannan lista sekä vaaliliiton muodostaneen kokoomuksen ja perussuomalaisten lista. Kun koko kunnasta on kertynyt 25 ehdokasta, heistä 18 ehdokasta on Yhteisen Pyhärannan listalla. Valitsijayhdistys on saanut kokoon 11 ehdokasta enemmän kuin kokoomus ja perussuomalaiset.

Yhteinen Pyhäranta syntyi pari vuotta sitten, kun Ville Aerila, Sari From ja Mikko Räsänen erosivat kokoomuksen valtuustoryhmästä. Nyt kolmen valtuutetun perustama valitsijayhdistys on napannut listalleen valtaosan ehdokkaista ja kaikki vaaleihin lähtevät nykyiset valtuutetut. Listalla ovat myös Heidi Arvonen, Helka Huttela ja Pauli Laivo, jotka edustivat viime vaaleissa keskustaa. Yhteisen Pyhärannan vaaliasiamies Miikka Roosin mukaan listaa voidaan vielä jopa täydentää.

Vielä viime kuntavaaleissa kokoomus sai yli puolet kaikista äänistä ja valtuustosta 10 paikkaa. Nyt kokoomus on saanut vain viisi ehdokasta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteislistalle voi vielä putkahtaa lisää ehdokkaita, tilanne silti tuskin tästä enää keikahtaa.

Nähtäväksi jää, miten äänestäjät reagoivat. Kuntavaaleissa usein äänestetään sittenkin henkilöä. Puolueella ei ole niin suurta merkitystä kuin eduskuntavaaleissa.

Teija Uitto