Rippikoulun käynyt ja rokotettu

0

Laitilan Sanomien viime perjantain Nakotta Sanno -palstalla Pirkko Perävainio kiitteli Laitilan terveyskeskusta hyvin hoidetusta rokotuksesta monitoimihallilla. Hän aloitti kirjoituksensa sanoin: ”Rokotettu on. Rippikoulu oli jo 1961.”

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kertoo puheenvuorossaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilla, että monen suomalaisen henkilöpapereissa luki viime vuosisadan alkupuolella: ”Rippikoulun käynyt ja rokotettu”. Häkkisen mukaan merkintä tarkoitti, että asianomainen oli saanut suojan isorokkoa vastaan, osasi lukea ja tunsi kristinuskon perusasiat.

Mauri Kinnunen kirjoittaa sanonnasta Makkerin blogissaan 24.12.2016. Hän muistuttaa, että rippikoulun käyminen oli avioitumisen ehto. Rokotus puolestaan vaadittiin, jotta voi toimia eri työtehtävissä ja käydä koulua.

Tieto rokotuksesta on taas ajankohtainen. Kansainvälisesti on suunniteltu koronarokotepassia, joka helpottaisi matkustamista. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sähköisen rokotustodistuksen käyttöönottoa.

Laitilan Sanomiin on tullut Perävainion lisäksi muitakin kiitoksia rokotustilaisuuksien järjestelyistä. Myös järjestäjäpuolelta on tullut kehuja: laitilalaiset ovat saapuneet varaaminaan aikoina rokotettavaksi.

Rokotusten järjestäminen on suuri urakka terveydenhuollon henkilöstölle. Nykyisin käytössä olevia rokotteita on lupa antaa yli 16-vuotiaille ja ne vaativat kaksi pistosta.

Viime viikon tilastojen mukaan noin 8 500 laitilalaisesta on kerran rokotettu yli tuhat. Yli 15-vuotiaita on Tilastokeskuksen mukaan Laitilassa noin 7 000. Siispä karkeasti arvioituna noin 13 000 laitilalaista käsivartta odottaa vielä piikitystä. Myöhemmin laajempien tutkimusten jälkeen rokotetta annettaneen myös lapsille.

Iida Kauppi
iida.kauppi@laitilansanomat.fi